Конгресът на САЩ одобри затягане на санкциите срещу "Северен поток – 2" и "Турски поток"

Конгресът на САЩ одобри затягане на санкциите срещу "Северен поток – 2" и "Турски поток"

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ одобри единодушно внасянето на поправка за затягане на санкциите срещу газопроводите "Северен поток - 2" и "Турски поток" в проекта за отбранителния бюджет за следващата финансова година (в САЩ тя започва на 1 октомври). Гласуването беше излъчено на живо на сайта на долната камара на законодателния орган на Съединените щати.

Инициативата има за цел да затегне съществуващите санкции по отношение на руските газопроводи "Северен поток - 2" и "Турски поток", отбелязва руската агенция ТАСС. И припомня, че в края на декември миналата година президентът на САЩ Доналд Тръмп подписа военния бюджет за текущата финансова година, който задължава американското правителство да наложи санкции на двата проекта.

В поправката става дума за въвеждане на рестрикции срещу чуждестранни лица, които в значителна степен способстват за продажбата, арендата или предоставянето на плавателни съдове за полагането на тръби, предназначени за изграждането на "Северен поток - 2" и "Турски поток".

Миналата седмица върховният представител на ЕС за общата външна политика и сигурността Жозеп Борел заяви, че Евросъюзът твърдо се обявява против едностранни санкции и заплахи за прилагането им от страна на САЩ, които вредят на интересите на европейски компании, включително по отношение на газопроводите "Северен поток - 2" и "Турски поток", защото подобни мерки са в разрез с международното право.

Проектът "Северен поток - 2" предвижда да бъдат изградени две тръби от газопровод с обща мощност 55 милиарда куб. м. на година от крайбрежието на Русия през Балтийско море до Германия. 93% от него вече са завършени. Спирането на осъществяването на проекта беше свързано с това, че през декември 2019 г. заради санкциите на САЩ швейцарската компания "Олсийз" спря работата по тръбопровода и изтегли плавателните си съдове.

Самият проект за военния бюджет на САЩ все още предстои да мине през сложен процес по утвърждаване и в Камарата на представителите, и в Сената на Конгреса. След като двете камари на законодателния орган одобрят своите версии на проектобюджета, ще бъде свикана комисия за съгласуване на детайлите на двата проекта.
Двете камари след това ще трябва да приемат съгласувания документ, след което той отива за подпис при държавния глава. Целият този процес обикновено трае до есента, началото на зимата.

Разширяването на санкциите на САЩ срещу строителството на газопровода "Северен поток-2" пряко ще засегне бизнеса на над 120 европейски компании и застрашава работни места в Европа. Това заяви днес операторът на проекта, компанията Норд стрийм 2 (Nord Stream 2), цитиран от ТАСС.

Единствен акционер в проектната компания Норд стрийм 2 е руският Газпром. Партньори на Газпром са френската Анжи (Engie), австрийската О Ем Ви, англо-холандската Шел (Shell), германските Унипер (Uniper) и Винтерсхал (Wintershall), които осигуряват 50 процента от финансирането.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?