Конгресът на САЩ подкрепи четири закона, насочени срещу руския елит

Конгресът на САЩ подкрепи четири закона, насочени срещу руския елит

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие пакет от четири закона, които са насочени срещу Русия и нейните управлаващи, съобщи АП.

Членовете на долната камара на конгреса, доминирана от демократите, са одобрили т.нар. Закон за прозрачността на Владимир Путин. Актът е предложен от Демократическата и Републиканската партия и изисква от разузнаването и министерствата да оценят размера на богатството на Путин. Това е само един от четирите закона, насочени срещу руския елит.

Вторият приет законопроект е за “Минимизиране на руските капани и ограничаване на разузнавателните мрежи“ или “КРЕМЛИН“. Той изисква от изпълнителната власт да оцени потенциала на Русия за военни действия срещу съюзниците от НАТО, възможните отговори на по-голямото американско присъствие в Източна Европа и как Русия би могла да използва разделението между западните съюзници.

Третият законопроект е свързан с убийството на Борис Немцов и осъжда президента Путин и Русия за “преследване на политическия опонент и прикриване на убийството".

Последният приет законопроект е за непризнаване на Крим. Той забранява на САЩ да признават претенциите на Русия към Крим. Законопроектът все пак позволява на президента на САЩ да се откаже от забраната, ако “реши, че е от жизненоважно значение за интересите на националната сигурност на САЩ" да се признае Крим.

И четирите проекта са били приети със значителна подкрепа от страна на републиканците.

Противодействие на руската агресивност стана външнополитически приоритет на избраната неотдавна Камара с демократическо мнозинство, посочва Асошиейтед прес. Критици на президента Тръмп казват, че неговото правителство не противодейства достатъчно на руската агресивност и смятат, че Конгресът трябва да се заеме с това.

"За съжаление правителството според мен не направи достатъчно, за да се изправи срещу Русия и силовите действия на Путин. Затова Конгресът трябва да поеме водеща роля по този въпрос", каза председателят на комисията по външните работи към Камарата Елиът Ингъл. Той внесе законопроекта за налагане на санкции заради убийството на опозиционния водач Борис Немцов.

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?