Конгресът на САЩ предупреди Обама да не се връзва на реториката на новия ирански президент

Техеран смекчи тона в резултат на санкциите, но не е ясно ще отстъпи ли в преговорите по ядрената програма

Хасан Рохани

След като изрази резерви към плана на президента Барак Обама да атакува Сирия, Конгресът на САЩ се възпротиви и срещу последната му външнополитическа цел – усилията за подобряване на отношенията с Иран, предаде агенция Ройтерс.

Конгресът наложи санкции, които вече дадоха своето негативно отражение върху икономиката на Иран и според официални американски представители именно това е причината за по-умерения тон на новото иранско ръководство, което тази седмица ще възобнови преговорите за ядрената програма на страната.

Американските законодатели имат право да отменят санкциите, ако считат, че Техеран предприема стъпки към ограничаване на ядрените си амбиции, но много републиканци и някои от демократите са скептични спрямо дипломатическата офанзива на новия ирански президент Хасан Рохани.

Нужно е да подхождаме към настоящата дипломатическа инициатива с широко отворени очи и не трябва да позволяваме Иран да използва преговорите като инструмент за отлагане или мамене, се казва в изявление на републиканските сенатори Джон Маккейн, Линдзи Греъм и Кели Айот.

Мнозина от американските законодатели силно подкрепят Израел и подозират, че Иран се стреми да се сдобие с ядрено оръжие. Това е едно от сериозните външнополитически противоречия между демократи и републиканци.

Сенатът и Камарата на представителите са гласували неколкократно пакети от санкции спрямо Иран. По закон Обама има право да вдигне повечето от тях за 120 дни, а след това още 120 дни, в случай, че започващите в четвъртък ядрени преговори с Иран се развиват добре.

В реч пред Общото събрание на ООН, произнесена във вторник, Обама заяви:

"Трябва да опитаме дипломатическия път с Иран, но кризата няма да бъде разрешена още утре". Той отново повтори, че САЩ няма да допуснат Иран да се сдобие с ядрено оръжие.

Обама призова Рохани за конкретни стъпки към разрешаване на дългогодишния конфликт между Иран и Запада.

Помирителните думи трябва да бъдат съчетани с действия, които са прозрачни и проверими, заяви Обама на годишната среща на световните лидери в Ню Йорк.

В случай, че Обама реши временно да вдигне санкциите, тази стъпка би влошила допълнително и без това лошите му отношения с Конгреса, който по-рано този месец изрази сериозни опасения по повод планираната от президента военна операция срещу Сирия заради използването на химически оръжия.

До гласуване на военни удари в крайна сметка не се стигна, което може би спаси Обама от неудобно поражение, но сега Белият дом е в спор с консервативното фискално крило на републиканците в Конгреса относно кредитния таван.

Ако Обама не успее да обърне позициите на "ястребите" в Конгреса, които държат на санкциите, това може да попречи на преговорите за ядрената програма на Иран.

За да преговарят с администрацията на Обама, иранците трябва да бъдат убедени, че той може да осигури това, което те искат от Конгреса, коментират анализатори.

Рохани намекна за това по време на речта си пред Общото събрание на ООН, произнесена също във вторник.

Той призова за "последователен глас от Вашингтон" и изрази надежда, че Обама няма да се подаде на натиска на "войнстващи групи" при решаването на въпроса за иранската ядрена програма, която Техеран твърди, че е за мирни цели.

Нов пакет от санкции ще удари допълнително петролния износ на Иран

Комисия в Сената се очаква скоро да започне дебат върху нов пакет от санкции, които с лекота бяха гласувани от Камарата на представителите през юли. Те предвиждат да се намали износа на суров петрол от Иран към глобални клиенти с още 1 милион барела дневно. Тези санкции следва да се добавят към вече наложените от САЩ и ЕС, които намалиха наполовина петролните продажби на Иран от 2011 г. досега.

Допълнителното ограничаване на петролния износ на Иран ще задълбочи пораженията, които западните санкции вече причиниха на иранската икономика. Страната загуби около 26 млрд. долара приходи от петрол през 2012 г., инфлацията се повиши, а националната валута (риал) се обезцени.

Председателят на комисията по външна политика – републиканецът Ед Ройс, който е и съавтор на новото законодателство за допълнителните санкции, окачестви речта на Рохани като реторика.

Чрез парализиращи икономически санкции ние можем да продължим да засилване натиска върху режима и стремежа му да се сдобие с ядрени оръжия, каза той.

Двама висши демократи - сенатор Чарлз Шумер и Робърт Менендес, председател на Комисията по външни отношения на Сената, се присъединиха към колегите си републиканци и в понеделник призоваха Обама да запази твърд курс спрямо Иран.

"Приветствам изявлението на президента Рохани, че Иран се стреми към мирен и дипломатически път , но в същото време бях разочарован от поразително антагонистична реторика, която характеризира неговото изказване ", каза той.

Във вторник 11 републиканци, които се противопоставиха предложението на Обама да удари Сирия, начело със сенатор Марко Рубио, разглеждан като потенциален кандидат-президент на партията през 2016 г., призоваха за твърда позиция към Иран. Те декларираха, че Иран не трябва да възприема като някаква слабост на САЩ появилите се различия по политиката спрямо Сирия.

Помирителните жестове на Рохани и пропадналата среща с Обама

По време на своята реч, която бе и негов дебют пред световните лидери, Хасан Рохани даде на няколко пъти индикации, че е отворен за диалог със Запада. Той каза, че преговорите за ядрената програма трябва да "имат ясно определен срок и да бъдат насочени към постигане на резултат".

Според него преговорният процес трябва да съдейства за "установяване на взаимно доверие". Той окачестви санкциите спрямо Иран като "нарушение".

Той увери, че е отворен за преговори със САЩ за "уреждане на различията". По думите му Иран "не иска нарастване на напрежението в отношенията със САЩ".

Обама демонстрира предпазлива подкрепа към сигналите по-умерен курс на Техеран, но след като усилията да се уреди дори едно ръкостискане между него и иранския президент пропаднаха, стана ясно, че дълбокото недоверие между двете страни трудно ще бъде преодоляно.

Очаква се обаче държавният секретар на САЩ Джон Кери да се срещне в Ню Йорк с иранския министър на външните работи Мохамад Джавад Зариф.

Признание на Холокоста като исторически факт

В интервю за Си Ен Ен Хасан Рохани призна Холокоста за исторически факт, като каза, че нацистите са извършили"осъдително" престъпление срещу евреите.

"Не съм историк и когато трябва да се говори за измеренията на Холокоста, би трябвало да оставим историците да се изкажат", заяви Рохани. "Но като цяло мога да кажа, че всяко престъпление, което се извършва срещу човечеството през историята, включително престъплението, извършено от нацистите срещу евреите, заслужава да бъде порицано и осъдено", заяви той, с което се разграничи от реториката на твърдолинейния си
предшественик Махмуд Ахмадинеджад, който изразяваше съмнение към действителността на Холокоста.

Рохани каза пред Си Ен Ен, че не са се срещнали с Обама в ООН, тъй като двете страни "нямаха достатъчно време реално до координират срещата".

"Нося мир и приятелство"

Посочи обаче, че обстановката се е променила, тъй като иранците искат "нова ера на отношения" с хората от останалия свят. След това заговори на английски и каза с усмивка: "Бих искал да кажа на американския народ, аз нося мир и приятелство от иранците към американците".

Висш американски представител каза, че проблемите с организирането на среща са били от страна на Иран. Той смята, че Рохани се отказал от среща с Обама, предвид реакциите, които тя може да предизвика в родината му.

В речта си пред световните лидери Рохани осъди използването на химически оръжия в Сирия. Изказа се против решаването на конфликти с военни средства и освен това подчерта, че "най-голямата опасност" в региона е перспективата химически оръжия да попаднат в ръцете на "екстремисти".

По-късно френският президент Франсоа Оланд стана първият западен лидер, който се срещна с Рохани. Френски служител каза, че срещата в ООН е била учтива и любезна. Двамата са обсъдили кризата в Сирия, Ливан и иранската ядрена програма.

"Френският президент заяви, че е забелязал инициативите на своя колега... а по ядрения въпрос каза, че е нужно да има бързи резултати в рамката 5+1", заяви служителят.

Франция е твърд поддръжник на санкциите срещу Иран във връзка с ядрената му програма, но е предпазлива в изявленията си, откакто сравнително умереният Рохани беше избран за президент през юни.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху обаче коментира, че обръщението на иранския президент Хасан Рохани пред Общото събрание на ООН е било "цинично" и че Техеран се опитва да печели време, за да разработва ядрени оръжия. "Това беше цинична реч, пълна с лицемерие", каза Нетаняху.

Иранската преса коментира определи речта на Обама в Ню Йорк като "публично разкаяние" и признание на "грешките от миналото" на САЩ към Ислямската република.

Ирански икономически всекидневник приветства "различния тон", с който се говори за Иран.

Друг вестник специално подчертава думите на американския президент, че "САЩ не целят смяна на режима" в Техеран.

Според реформаторския в. "Шарк" (Изток), цитиран от БТА, отношенията между двете страни тръгват по нов път и дори най-упоритите приемат факта, че моментът за промяна е дошъл". В същата статия пише, че "обстановката на международната сцена се е променила в полза на Иран", докато израелският премиер Нетаняху "в момента е изолиран".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?