Конгресът на САЩ призова ЕС да обяви Хизбула за терористи

Вашингтон смята, че атентатът в Бургас носи почерка на ливанската организация

Конгресът на САЩ призова ЕС да обяви Хизбула за терористи

Конгресът на САЩ излезе с резолюция, с която призова страните от ЕС и останалите държави в Европа да обявят ливанската шиитска фундаменталистка групировка Хизбула за терористична организация, съобщи БТА, позовавайки се на сайта на институцията.

Според резолюцията мярката е необходима, за да не може Хизбула да използва територията на европейски държави за събиране на средства, за набиране на членове, за финансиране, оказване на логистична подкрепа, обучение и пропаганда.

Конгресът изказва още подкрепа за българското правителство в разследването на атентата от 18 юли на летището в Бургас, при който загинаха петима израелски туристи и един българин. Американският конгрес изразява и надежда, че разследването ще завърши с успех и че извършителите ще бъдат изправени пред съда. Към президента Барак Обама се отправя призив да окаже необходимото дипломатическо и разузнавателно съдействие и помощ в правоприлагането във връзка с разследването на терористичния акт.
 
България досега не е приписала авторството на атентата на Хизбула, но в резолюцията е цитиран помощникът на Обама по вътрешната сигурност и борбата с тероризма Джон Бренан, според когото "нападението в Бургас притежава почерка, присъщ на терористичните актове, извършени от Хизбула".

Декларацията потвърждава подкрепата, оказвана от САЩ на България като член на НАТО и се призовават САЩ, НАТО и ЕС да действат заедно с България за опазване на нейната територия и граждани от заплахата от тероризъм. Европейските правителства са призовани да наложат санкции на ливанската групировка заради материалната помощ, която тя оказва на сирийския режим в усилията му да потуши бунта в страната.

Конгресът призовава президента на САЩ да предостави на европейските си съюзници публична информация за терористичната дейност на Хизбула, за опитите на групировката да подкопае демокрацията в Ливан и заради помощта, оказвана на президента на Сирия Башар ал Асад в кампанията му на насилие срещу народа на Сирия. Още през 1997 г. Държавният департамент на САЩ  включи Хизбула в списъка на терористичните организации.

"Преди нападението на Ал Кайда на 11 септември 2001 г. Хизбула носи отговорност за смъртта на повече американски граждани в сравнение с всяка друга терористична организация", се казва още в резолюцията на Конгреса.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?