Конгресът на САЩ проверява ФБР и ЦРУ за изтичане на информация

Конгресът на САЩ проверява ФБР и ЦРУ за изтичане на информация
Комисията по разузнаване към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ е изпратила вчера официални запитвания до ФБР, ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС), както и призовки на бившата съветничка на Барак Обама по националната сигурност Сюзан Райс, бившия директор на ЦРУ Джон Бренан и бившата посланичка на САЩ в ООН Саманта Пауър. Това съобщи на сайта си "Уолстрийт джърнъл".
 
Изданието припомня, че комисията води мащабно разследване по повод опити за външна намеса в миналогодишната изборна кампания в САЩ. В рамките му проверява и обвиненията срещу администрацията на Обама, че незаконно е разгласявала данни за американски граждани, подслушвани нецеленасочено от ФБР. 
 
Запитванията са именно по повод неразрешено разкриване на имената на хора, тайно подслушвани от специалните служби в САЩ, уточнява вестникът.
 
На 22 март тогавашният председател на комисията Девин Нунес заяви, че по негови данни ФБР е подслушвало телефоните на служители от предизборния щаб на Доналд Тръмп. 
 
Според него това не е било правено целенасочено, а в рамките на закона за подслушването в интерес на външното разузнаване. 
 
Данните за разговорите на хора от щаба на Тръмп били събрани във връзка с друго разследване, незасягащо президента, увери Нунес.
 
Според американските закони, ако няма доказателства, че тези хора са извършили нещо нередно, техните имена не трябва да бъдат разкривани.
Споделяне

Още от Свят