Конгресът на САЩ проверява ФБР и ЦРУ за изтичане на информация

Конгресът на САЩ проверява ФБР и ЦРУ за изтичане на информация
Комисията по разузнаване към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ е изпратила вчера официални запитвания до ФБР, ЦРУ, Агенцията за национална сигурност (АНС), както и призовки на бившата съветничка на Барак Обама по националната сигурност Сюзан Райс, бившия директор на ЦРУ Джон Бренан и бившата посланичка на САЩ в ООН Саманта Пауър. Това съобщи на сайта си "Уолстрийт джърнъл".
 
Изданието припомня, че комисията води мащабно разследване по повод опити за външна намеса в миналогодишната изборна кампания в САЩ. В рамките му проверява и обвиненията срещу администрацията на Обама, че незаконно е разгласявала данни за американски граждани, подслушвани нецеленасочено от ФБР. 
 
Запитванията са именно по повод неразрешено разкриване на имената на хора, тайно подслушвани от специалните служби в САЩ, уточнява вестникът.
 
На 22 март тогавашният председател на комисията Девин Нунес заяви, че по негови данни ФБР е подслушвало телефоните на служители от предизборния щаб на Доналд Тръмп. 
 
Според него това не е било правено целенасочено, а в рамките на закона за подслушването в интерес на външното разузнаване. 
 
Данните за разговорите на хора от щаба на Тръмп били събрани във връзка с друго разследване, незасягащо президента, увери Нунес.
 
Според американските закони, ако няма доказателства, че тези хора са извършили нещо нередно, техните имена не трябва да бъдат разкривани.
Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?