Конгресът на САЩ: Русия се меси в демократичния процес из цяла Европа

"Докато президентът Тръмп бездейства, Путин продължава да усъвършенства асиметричния си арсенал"

Владимир Путин, сн. ЕПА/БГНЕС
В обширен нов доклад американски конгресмени демократи предупреждават за растяща руска намеса из цяла Европа и правят заключението, че дори след като някои западни демокрации са реагирали с агресивни контрамерки, президентът Доналд Тръмп не е предложил никаква стратегия за опазване на САЩ да не станат отново жертва на системната намеса на Кремъл, съобщи Асошиейтед прес.
 
Това е първият доклад на Конгреса на САЩ, в който подробно се описват руските усилия за подкопаване на демокрации от президентските избори в САЩ през 2016 г. досега. В него Тръмп е лично критикуван от авторите на доклада, че не е успял да реагира на засилващите се дестабилизиращи дейности на Русия в САЩ и по света. 
 
"Никога досега президент на САЩ не е пренебрегвал толкова явно такава тежка и засилваща се заплаха за националната сигурност на страната", се казва в доклада.
 
Той е в обем от над 200 страници и е изготвен по инициатива на сенатор Бен Кардин от щата Мериленд, най-високопоставеният демократ в сенатската комисия за външните работи, но не е подкрепен и от републиканците в комисията. 
 
В него се описват руски операции в 19 европейски страни още преди да е излязъл докладът на двупартийното разследване на сенатската комисия за разузнаването за ролята на Русия в президентските избори в САЩ от 2016 г., отбелязва АП, цитирана от БТА. 
 
В специално изявление самият Кардин обясни, че е поръчал доклада, за да могат американците да видят "истинските измерения и обхват" на усилията на руския президент Владимир Путин да подкопава демокрацията по света.
 
Путин подкопава демократичните институции 
 
"Докато президентът Тръмп на практика бездейства, Путин продължава да усъвършенства асиметричния си арсенал и търси нови възможности да затруднява държавни управления и да подкопава подкрепата за демократичните и международни институции, които САЩ и Европа са изградили през последните 70 години", каза Кардин.
 
Той обвинява Путин за "неуморните му атаки за подриване на демокрацията и върховенството на закона в Европа и САЩ". 
 
В доклада се изразява безпокойство, че Тръмп не е посочил руската агресия като тема за обединяване на нацията и се иска "по-силен глас на Конгреса" в насърчаването и финансирането на продемократични дейности.
 
Необходими са нови мерки 
 
Отправен е призив за изслушвания в комисии и други усилия на Демократическата и Републиканската партия в помощ на европейските страни да се противопоставят на руската агресия.
 
В доклада се настоява правителството да финансира и използва в пълна степен Центъра за глобална ангажираност на Държавния департамент, който според авторите е затруднен от "липса на усещане, че е нужна спешна реакция и от самоналожени ограничения" под ръководството на държавния секретар Рекс Тилърсън. 
 
Този център бе създаден през 2016 г. за борба с терористичната пропаганда, а впоследствие правомощията му обхванаха и борбата с руската пропаганда съгласно нормативен акт, изготвен от сенатори от двете партии.
 
В доклада се говори за продължаващи от години кибератаки, дезинформация, прикрити операции в социалните медии, финансиране на маргинални политически групи, корупция и, в най-крайните случаи, опити за убийство и военни операции, които са дестабилизирали крехките демократични правителства на Украйна и Грузия. 
 
Документът се опира в голяма степен на открити източници на информация, както и на разговори с европейски дипломати и други правителствени служители.
 
Авторите посочват, че изборите в страни като Великобритания, Франция и Германия са били компрометирани от организирани от Москва кибератаки, платени публикации в онлайн форуми и финансиране на радикални политически групи. Тези държави и други по-малки европейски страни като Финландия и Естония са похвалени за бързата им и често ефикасна реакция.
 
Тръмп е приканен да създаде междуведомствена група за борба с руската намеса по модела на Националния антитерористичен център, който бе създаден след нападенията от 11 септември 2001 г. в САЩ. 
 
В доклада се препоръчва Тръмп да свика годишна глобална среща на върха подобно на други такива форуми за борба с "Ислямска държава" или местни радикални групи. Както и да се създадат екипи за бързо реагиране в защита на съюзнически страни след кибератаки и да се изготви международно споразумение за употребата на киберсредства в мирно време.
 
Правителството на САЩ е призовано да увеличи помощта си за насърчаването на демокрацията в Европа и публично да осъди всякакви връзки на организирани престъпни групировки и корупционни действия с Путин. Социалните мрежи пък трябва да оповестяват източниците на финансиране на политически рекламни материали, както правят печатните и електронните медии.
Споделяне

Още по темата

Още от Свят