Конгресът на САЩ се събира да потвърди победата на Байдън

Има опасения за продължителна битка

Конгресът на САЩ се събира да потвърди победата на Байдън

Американският Конгрес се събира днес, за да направи окончателно потвърждаване на резултата от президентските избори. Това обикновено е процедурен въпрос, но тази година може да се превърне в проява на междупартийна конфронтация заради поддръжници на президента Доналд Тръмп, които отказват да приемат загубата му, предаде ДПА.

Десетки републиканци, които подкрепят Тръмп, казват, че ще оспорят резултата, когато Конгресът се събере на съвместна сесия, за да преброи и потвърди гласовете на членовете на Избирателната колегия от всеки щат. Това обикновено е рутинна процедура, за да се потвърди кой е спечелил президентските избори.

Новоизбраният президент, демократът Джо Байдън, спечели както народния вот, така и необходимия брой гласове на електорите, за да бъде обявен за победител. Очаква се обаче републиканските сенатори Джош Холи от Мисури и Тед Круз от Тексас да призоват за проверка и разследване на неоснователните им твърдения за измама при гласуването.

Конгресът почти сигурно ще потвърди победата на Байдън, защото повечето членове на Конгреса са против подобна проверка, но оспорванията може да доведат до забавяне на процеса, тъй като законодателите може да обсъждат по два часа всяко възражение.

Процесът поставя във фокуса на вниманието вицепрезидента Майк Пенс, чиято роля е предимно церемониална, а също така може да предизвика евентуален разрив между него и Тръмп. Пенс е подложен на натиск от Тръмп да обяви настоящия президент за победител на изборите - ход, който може да е незаконен.

Ситуацията става още по-драматична заради двата балотажа в Джорджия за Сената на САЩ - първоначални данни показват, че кандидатите на демократите може да победят своите републикански съперници, което да даде мнозинство на Демократическата партия в горната камара на Конгреса.

Подобно развитие би било удар за Тръмп и неочакван обрат за щат, в който републиканците традиционно печелят от десетилетия.

Тръмп отказва да се признае за победен на изборите и отправя неоснователни твърдения за измами при гласуването.

Негови съюзници са подали десетки съдебни искове във връзка с изборите, опитвайки се да оспорят преброяването на гласовете в ключови щати. Почти всички искове са отхвърлени поради липса на доказателства.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?