Конгресът на САЩ ще обсъди закон за проверка на парите на Путин

Конгресът на САЩ ще обсъди закон за проверка на парите на Путин

Представители от демократическата и републиканската партия внесоха проектозакон в Конгреса на САЩ, който цели да изясни колко пари има президентът на Русия Владимир Путин. Предложението е кръстено “Закон за прозрачността на Владимир Путин”, съобщава ABC, цитирана от БГНЕС.

Ако бъде приет, законът ще задължи американското разузнаване да разбере колко пари има Путин и да съобщи данните на Конгреса.

Вносителите на проектозакона са членове на Комисията по разузнаването в Камарата на представителите (долната камара на Конгреса-б.р.).

“Най-добрият начин да се заловим с влиянието на Путин и неговите помагачи, е да тръгнем след незаконните и тайни потоци от пари, които финансират техните операции”, каза Вал Демингс, една от вносителките на законопроекта.

Последните официални данни, публикувани от Владимир Путин, сочат, че през 2017 г. той е имал приходи от 300 000 долара. Анализатори от САЩ смятат, че лично или чрез подставени лица, президентът на Русия е един от най-богатите хора в света.

Изгоненият от САЩ американски бизнесмен Бил Браудър (чийто адвокат бе убитият Сергей Магнитски – б.р.) изчислява, че Путин контролира състояние от $200 млрд., което би го направило най-богатия човек на света с голяма преднина, напомнят американските медии.

Бивш служител на финансовото министерство на САЩ, пожелал анонимност, твърди, че парите не са най-ценното нещо, което Путин притежава. “Не мисля, че Владимир Путин има нужда от банкова сметка в чужбина, пълна с пари”, казва служителя.

“Като цяло, хората смятат, че истинската власт на Путин е способността да контролира олигарсите и останалите държавни служители около него”, коментира експертът.

Споделяне

Още от Свят

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?