Конгресът на САЩ си забрани думите "тя", "той", "майка" и "баща"

Нанси Пелоси въведе символично джендър неутрален език в документа за правилата

Нанси Пелоси

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ въвежда джендър неутрален език в правилника за дейността си по предложение на председателя Нанси Пелоси от Демократическата партия и председателя на Комитета по правилника Джеймс Макгавърн, съобщиха "Уолстрийт Джърнъл", "Ройтерс" и "Бизнес Инсайдър".

Предложението, което бе прието на 4 януари с 217 гласа "за" срещу 206 - "против", е част от пакет от промени в правилника, които се гласуват при свикването на всеки нов Конгрес на САЩ.

Текстовете предвиждат от правилника на Конгреса да отпаднат всички местоимения или съществителни имена, които на английски език включват полова принадлежност, като например "тя" и "той", "негов" и "неин". Те следва да бъдат заменени с "те" и "техните", дори в единствено число. Досегашната дума за председател на Камарата на представителите "chairman" се заменя с "chair".

Предлага се още от документа да отпаднат всички съществителни, указващи пола в семейните и родствени връзки като "майка", "баща", "съпруг", "съпруга", "син", "дъщеря", "брат", "сестра", "баба", "дядо", "леля", "чичо" и производните им.

Те се заменят съответно с "родител", "брачен партньор", "дете", "сиблинг" (няма превод на български език; означава лице, родено от същия родител – брат или сестра), а всички останали родственици ще се обозначават като "роднини". "Вуйчо" например ще се описва като "сиблинг на родител".

До въвеждането на новите правила правилникът на Конгреса изискваше да се прилага бинарният принцип, според който когато се споменава единият пол, се посочва и другият – например "неговите/нейните права".

Мотивите на вносителите на промените са, че с тях се показва зачитане към всички полови идентичности.

Промяната породи крайно противоположни интерпретации относно обхвата ѝ на действие. Според консервативните среди, критикуващи Пелоси, изменението ще важи за цялата работа на Конгреса, включително за изказванията на конгресмените, което се оказа невярно. Де юре текстовете изменят само един единствен документ - правилника за дейността на Конгреса, и не задължават конгресмените да ползват в речите си или в официалните документи същия джендър неутрален език. Именно по тази причина друга част от коментаторите смятат, че промяната е несъществена, макар и с ясното символно послание да насърчи "включването" и "разнообразието" в дейността на Конгреса, както изтъкват вносителите ѝ.

Пакетът промени във вътрешните правила включва и други важни поправки като например защитата на т. нар. whistleblowers (служители на администрацията, които разкриват корупция и злоупотреби), а също и дистанционно гласуване на конгресмените в условията на пандемия. Забранява се също служители или конгресмени да разпространяват фалшиви видеа (т. нар. deepfakes).

"Демократите изработиха пакет от безпрецедентни, смели реформи, които ще направят Конгреса по-отчетен, прозрачен и ефективен при посрещането на нуждите на американския народ", се казва в изявление на Нанси Пелоси по повод промените. Според нея смелите реформи са в резултат от интензивни разговори с много заинтересовани страни.

Лидерът на групата на републиканците в Конгреса Кевин Макарти определи езиковите промени на демократите като "глупости". "Това е глупаво. Подпис. Един баща, син и брат", написа той в социалните мрежи.

Преди повече от 10 години Европейският парламент бе една от първите институции в света, която прие насоки за използването на джендър неутрален език, които е препоръчително да се спазват в рамките на дейността на организацията. През 2018 г. правилата, които са близки до тези, предложени от Нанси Пелоси, бяха актуализирани.

Споделяне

Още от Свят