Конгресът на САЩ върна подслушването на чужденци

Конгресът  на САЩ върна подслушването на чужденци

Долната камара на американския Конгрес - Камарата на представителите, върна мярката, позволяваща на правителството да подслушва чужденци, заподозрени във връзки с тероризма, предадоха световните агенции в неделя.

Законът беше приет с 44 на сто мнозинство, след като ден по-рано бе одобрен и от горната камара на Конгреса – Сената, също с мнозинството, което дадоха демократите.

На Американската агенция за национална сигурност вече ще е позволено да прихваща без разрешение от съда телефонни разговори и интернет комуникации между хора, намиращи се в САЩ и хора в чужбина, за които има подозрения, че развиват терористични дейности, както и да подслушва разговорите, които се транзитират през американска територия.

Приетата мярка модернизира закона от 1978 г. за  разузнавателното наблюдение в чужбина.

Президентът на САЩ Джордж Буш благодари на конгресмените за решението им да улеснят американските тайни служби в следенето на чужденци. Според него промените ликвидират критичен пропуск в разузнаването на САЩ.

Буш заяви, че ще подпише законопроекта веднага щом бъде сложен на масата му.

В същото време той припомня на конгресмените, че "съвместната им работа за реформа на законодателството в разузнавателната сфера не е приключила".

През септември, щом Конгресът започне работа след ваканцията си, ще трябва да работим заедно върху допълнителни преобразования, включително да предоставим защита на онези, които подпомагат страната след атаките от 11 септември 2001 г., допълни той.

Споделяне

Още от Свят