Конгресът отбеляза с резолюция спасяването на българските евреи

Камарата на представителите на Конгреса на САЩ прие вчера специална резолюция, с която отбеляза спасяването на евреите от България по време на Втората световна война.

Резолюция 77 е озаглавена "За отбелязване на 60-ата годишнина от спасяването на 50 000 български евреи от Холокоста и отдаване заслуженото на българския народ за съхраняване и продължаване на неговата традиция на етническа и религиозна толерантност".

Текстът на документа бе гласуван с пълно единодушие от всичките 418 конгресмени, присъстващи в залата.

Вносители на резолюцията са двама конгресмени - републиканецът Джо Уилсън и демократът Том Лантош. При представянето на мотивите за нея бе подчертана изключителната значимост на акта на спасяването на българските евреи по време на холокоста и ролята на парламента, православната църква, цар Борис Трети, правителството и българския народ, които през 1943 г. са предотвратили депортирането на 50 000 български евреи и изпращането им в лагерите на смъртта. Изтъкнато бе, че България е единствената държава, съюзник на нацистка Германия, спасила своите евреи и единствената, в която след края на Втората световна война техният брой е нараснал.

Том Лантош оцени делото на България през 1943 г. през призмата на днешните съдбоносни за света дни и поведението на страната като бъдещ член на НАТО и съюзник на САЩ в борбата срещу тероризма.

Приемането на Резолюция 77 от Камарата на представителите на Конгреса на САЩ е съществена стъпка в развитието на връзките между двете държави в навечерието на отбелязването на 100 години от установяването на дипломатическите им отношения.

"Дългосрочно стратегическо партньорство" е терминът, с който завършва последният абзац от резолюцията, подчертаващ ролята на президента на САЩ Джордж Буш и българския министър-председател Симеон Сакскобургготски за активизирането на съвременните българско-американски отношения.

По БТА

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?