Конгресмен демократ обвинява Майкъл Флин, че е лъгал за връзките си с Русия

Елайджа Къмингс

Най-високопоставеният демократ в надзорната комисия на Камарата на представителите на САЩ Елайджа Къмингс обвини бившия съветник на президента Доналд Тръмп по националната сигурност Майкъл Флин, че е лъгал в показанията си пред американски следователи относно източниците за финансиране на своето посещение в Русия през 2015 г., предаде Асошиейтед прес.

Къмингс заявява това в писмо, изпратено до председателя на комисията, републиканеца Джейсън Чафец. В него конгресменът демократ се позовава на сведения, съдържащи се в датиран от март 2016 г. доклад, съставен след разговор, който следователите са провели с Флин месец по-рано. Беседата се състояла, за да може Флин да получи "зелена улица" за достъп до секретна информация, Тогава е заемал поста директор на разузнавателното управление на Министерството на отбраната на САЩ.

Според Къмингс в показанията на Флин имало сериозни разминавания с истината. Според доклада, който не е секретен, Флин заявил пред следователите, че редица негови задгранични пътувания, включително и визитата му в Русия през 2015 г., били финансирани от американски компании. Флин също казал, че не е получавал "никакви възнаграждения от чужди държави", а контактите му с представители на чужди правителства били незначителни.

В писмото си обаче Къмингс, като се позовава на документи, твърди, че пътуването на Флин в Русия било платено с 33 000 долара от руската държавна телевизионна компания РТ. Флин също така скрил с кои високопоставени чужди представители се е срещнал. А в Москва той се видял дори със самия президент Владимир Путин. Според Къмингс именно затова Флин бил уволнен като шеф на разузнаването на Пентагона от тогавашния президент Барак Обама.

Къмингс настоява в писмото си председателят на конгресната комисия Джейсън Чавец да поиска от Белия дом досието на Флин и документите, свързани с неговата дейност в екипа на президента.

Флин, както е известно, е обект на разследване заради сътрудничеството си с редица руски компании и официални представители на руското ръководство. Това принуди президента Тръмп да го прати в оставка само няколко дни, след като го назначи и след като в медиите се появиха факти за тези връзки на съветника на Белия дом по националната сигурност.

По-рано вчера Флин обяви, че се отказва да дава показания пред специалната сенатска комисия по разузнаването по въпроса, като се позова на правото си да мълчи, гарантирано му от 5-ата поправка в конституцията на САЩ. От сенатската комисия обаче побързаха да заявят, че макар да признават конституционното право на Флин да се възползва от тази поправка, те все пак ще положат всички усилия да го накарат да предостави необходимите на разследването материали и да даде показания.

Робърт Келнър - адвокатът на Флин, цитиран от Асошиейтед прес, отказа да коментира новите твърдения на Къмингс.

В петък влиятелното списание "Политико" съобщи на сайта си, като цитира неназовани източници в Белия дом, че Тръмп сега съжалява за решението си да отстрани Флин и смята, че е направил грешка.

Вестник "Вашингтон пост" съобщи снощи, че президентът Тръмп през март е искал от директора на националното разузнаване Дейниъл Коутс и от шефа на Агенцията за национална сигурност адмирал Майкъл Роджърс публично да заявят, че липсват всякакви доказателства за сговор между него и Русия по време на президентските избори миналата година. Вестникът се позовава на неназовани действащи и излезли в оставка официални лица в САЩ.

Двамата обаче отказали да изпълнят искането на Тръмп, защото го намерили за неподходящо, заявили същите източници.

"Вашингтон пост" пише също така, че президентът сериозно обмисля да прибегне до помощта на неправителствени, т.е. частни, юристи, за да се защитава при продължаващите разследвания във Вашингтон за руска намеса в американските избори. В Белия дом вече бил съставен списък на "финалисти", които могат да влязат в екипа от частни адвокати на държавния глава. Тръмп лично участвал в подбора им, пише всекидневникът.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят