Конгресмен подаде граждански иск срещу Тръмп заради щурма от 6 януари

Конгресменът Бени Томпсън

Американски депутат от Демократическата партия заведе граждански иск срещу бившия президент Доналд Тръмп, неговия адвокат Руди Джулиани и две крайнодесни групи заради тяхната роля в смъртоносния щурм срещу американския Конгрес на 6 януари, предадоха световните агенции.

Бени Томпсън се позовава на закон от 1871 г. за защита на правата на афроамериканците след премахването на робството през 1865 г., по-специално за защита на афроамериканците от екстремистки групи като Ку Клукс Клан.

Бунтът беше резултат от грижливо организиран план на Тръмп, Джулиани и екстремистки групи като Прауд бойс и Оут кийпърс, които всички са споделяли общата цел за използване на сплашването, тормоза и заплахите с цел спиране на процеса в Конгреса за утвърждаване на обявения от Електоралната колегия победител в президентските избори, се казва в жалбата на конгресмена.

В събота Сенатът на американския Конгрес оневини Тръмп по процеса за подстрекаване на бунта на 6 януари. Въпреки че повечето републиканци в Сената гласуваха за оневиняването на Тръмп, лидерът на републиканците там Мич Макконъл даде ясно да се разбере, че продължава да смята, че Тръмп е бил отговорен на случилото се.

Същевременно стана ясно, че две сенатски комисии ще започнат да разглеждат следващата седмица въпроса дали е имало пробив в сигурността по време на щурма срещу Конгреса, при който загинаха петима души, предаде Асошиейтед прес.

Бившият шеф на полицията на Конгреса Стивън Сънд е призован да даде показания пред комисиите по вътрешна сигурност и правителствени дела. Призовани са и още бивши отговорници по сигурността на Конгреса, както и началникът на полицията във Вашингтон Робърт Конти.

Белият дом обяви пък, че подкрепя създаването на комисия в Конгреса, която да разследва бунта на 6 януари, предаде Ройтерс.

Същевременно говорителят на Тръмп - Джейсън Милър, заяви че Джулиани в този момент не представлява Тръмп по юридическите въпроси, предаде Ройтерс. Джулиани беше дългогодишен адвокат и довереник на милиардера.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят