Конгресмен поиска посланикът на САЩ в Скопие да бъде уволнен

Кристофър Смит

Американският конгресмен републиканец Кристофър Смит поиска да бъде разследвана работата на американското посолство в Република Македония и призова новия държавен секретар Рекс Тилърсън да уволни сегашния посланик на САЩ в Скопие Джес Бейлим, съобщиха информационните агенции.

Смит твърди, че е имало "сериозни предупреждения, че през последните две години американската мисия в САЩ активно се намесва в партийните политически събития в Македония, както и в медиите и гражданския сектор в подкрепа на партии, медии и граждански организации, които са вляво от центъра - за сметка на тези, които са вдясно от центъра“.

В обширно писмо на Смит, подкрепено и от други конгресмени, се посочва, че посланикът на САЩ няма право да се меси при сформирането на правителство и да заема страна при създаването на коалиция.

Освен това Смит твърди, че посолството е финансирало проекти на фондацията на Джордж Сорос в Македония. След като Бейли не отговорил на писмото на конгресмените, Смит, който е член на Комисията по външните работи, заяви, че е необходимо внимателно разследване на дейността на посолството в Македония.

"Този посланик е взел страна и трябва да бъде уволнен незабавно. Аз съм в Конгреса от 37 години, нечувано е нашият посланик в Скопие да взема страна в тези избори или всякакви други избори в миналото или в бъдещето... Ако е нарушил закона, ще отговаря“, заяви Кристофър Смит за Македонското радио и телевизия, цитиран от БГНЕС.

Бейли е призован да обясни колко от медиите, финансирани от посолството или мисията на американската организация за развитие USAID, са ляво и колко дясно ориентирани. Конгресмените искат също да знаят дали посолството на САЩ е влияело върху приемането на закони, ограничаващи свободата на медиите и журналистите, което се е случило в предизборния период.

"Вярно ли е, че посолството на САЩ в Македония инициира медийни разпоредби, с които свободата на словото се ограничи по начин, който не е в съответствие с Първата поправка на американска конституция?“, питат конгресмените.

Споделяне

Още от Свят