Конгресмени искат разследване на употребата на сила срещу протестите в Портланд

Конгресмени искат разследване на употребата на сила срещу протестите в Портланд

Демократи от Камарата на представителите на САЩ поискаха вътрешните контролни органи на министерствата на правосъдието и вътрешната сигурност да започнат разследване дали двете ведомства са "злоупотребили с извънредните правомощия", за да оправдаят действията срещу мирни демонстранти в град Портланд, предаде Ройтерс.

Конгресмените заявиха в писмо до генералните инспектори на министерствата, че са разтревожени, че правосъдният министър Уилям Бар и и.д. министър на вътрешната сигурност Чад Улф използват федерални агенти за да "потиснат защитени от Първата поправка (на конституцията) дейности във Вашингтон, окръг Колумбия, Портланд и други общини".

Писмото е подписано от председателите на комисиите по правосъдие, вътрешна сигурност и надзор на Камарата на представителите Джерълд Надлър, Бени Томпсън и Каролин Малоуни.

Според тях "това е крайно спешен въпрос". "Гражданите са разтревожени, че правителството разполага тайни полицейски сили, не за да разследва престъпления, а да сплашва хора, които смята за политически противници", заявиха конгресмените.

Суровите действия на правоохранителните органи в либералния бастион Портланд предизвикаха значителни критики и съдебни искове, след като се появиха видеозаписи, показващи как служители, облечени в камуфлажни дрехи без ясни разпознавателни знаци, използват сила и необозначени автомобили, за да арестуват протестиращи без обяснение.

Губернаторът на щата Орегон и кметът на Портланд - и двамата демократи, определиха тези действия като злоупотреба с власт от страната на правителството. Орегон заведе съдебно дело срещу замесените федерални агенции.

Споделяне

Още от Свят