След размразяването на отношенията

Конгресмени критикуват Обама за Куба, американците го подкрепят

Конгресмени критикуват Обама за Куба, американците го подкрепят

Конгресмени и от двете основни политически партии в САЩ подложиха на критики президента Барак Обама за промяната на отношенията с Куба, но американците като цяло са благосклонни към подобряването на тези отношения. Това показва проучване на Ипсос, цитирано от Ройтерс.

По-малко от 20 на сто от американците са против установяването на дипломатически отношения с Куба, показва анкетата с участие на 31 хиляди души. Над 40 на сто от запитаните подкрепят сближаването, 39 на сто са били несигурни.

В близкия до Куба щат Флорида 47 на сто поддържат установяването на дипломатически отношения, а 22 на сто са против.

Обама обяви в сряда, че САЩ ще възстановят дипломатическите отношения с Куба, прекъснати преди повече от половин век. Данните за проучването са били събрани преди това, в периода между 10 юли и 9 октомври.

Резултатите може да помогнат на Обама да убеди Конгреса да вдигне ембаргото над Куба, заяви Джулия Кларк, експерт в Ипсос. Тя прогнозира, че обществената подкрепа за решението на президента ще продължи да нараства.

Историческа среща на върха

Президентите на САЩ и Куба, Барак Обама и Раул Кастро ще присъстват на Срещата на върха на Америките през април в Панама, съобщи ДПА.

Това ще сложи край на дългогодишните спорове на Вашингтон и Хавана с Организацията на американските държави (ОАД), която е главен организатор на тези форуми.

Миналата седмица Панама съобщи, че Кастро ще присъства на срещата. Сега Белият дом потвърди участието и на Обама.

Членството на Куба в ОАД бе замразено през 1962 г. и тя никога не е участвала в Среща на върха на Америките - форум проведен за първи път през 1994 г. в рамките на организацията, посочва ДПА.

Макар че през 2009 г. ОАД размрази членството на комунистическата страна, тя така и не е подала официално молба за връщане в организацията. Редица държави заплашиха да бойкотират Срещата на върха на Америките в Панама, ако Куба не присъства.

Представители на Белия дом признаха, че дългогодишните спорове около този форум са "огромно бреме" за отношенията на Съединените щати със Западното полукълбо. Те отбелязаха, че на последната Среща на върха на Америките, през 2012 г. в Колумбия е бил постигнат много малък напредък по редица въпроси, като сигурността, търговията и борбата с наркотрафика, тъй като голяма част от латиноамериканските страни са използвали форума предимно, за да окажат натиск върху Обама по кубинския въпрос. Те дали на президента на САЩ да разбере, че това ще е последното им участие в Среща на върха на Америките без Куба.

Обявеното в сряда възстановяване на отношенията между Съединените щати и Куба след повече от половин век вражда бе приветствано в Латинска Америка.

Това е "голяма, голяма новина за цялото полукълбо", възкликна колумбийският президент Хуан Мануел Сантос.

Бразилската му колега Дилма Русеф видя в американско-кубинското помирение "сигнали за промяна на цивилизацията". Споразумението е "пример за целия свят" как да бъдат уреждани конфликти, подчерта тя.

Тайни преговори още от 2013 година

Процесът, довел до историческия пробив в отношенията между САЩ и Куба, е започнал през пролетта на 2013 г., когато Барак Обама е дал разрешение за тайни разговори с Куба, съобщи
Ройтерс, като се позова на високопоставен член на президентската администрация, пожелал анонимност.

Президентът е приложил същата тактика преди възобновяването на ядрените преговори с Иран, отбеляза агенцията.

В продължилите месеци разговори в Канада и Ватикана е участвал един от най-близките съветници на Обама. Президентът беше убеден, че "ако има нещо във външната политика на САЩ с изтекъл срок на годност, то това е политиката към Куба", казал източникът.

По думите му папата изпратил в началото на това лято лични писма до Обама и кубинския лидер Раул Кастро, в които ги призовал да си разменят затворници и да подобрят двустранните отношения.

По време на аудиенцията на Обама при папата през март във Ватикана двамата говорили главно за хода на тайните преговори.

Сенаторът демократ от Илинойс Ричард Дърбин потвърди пред Ройтерс, че Франциск е изиграл ключова роля. По думите му в дипломатическия процес е участвал и архиепископът на Хавана кардинал Хайме Ортега.

През това лято държавният секретар на САЩ Джон Кери е разговарял четири пъти по телефона с кубинския външен министър, като са обсъждали само съдбата на осъдения за шпионаж в Куба Алън Грос, каза друг източник.

По думите му първите разговори очи в очи за размяната на затворници и възстановяване на дипломатическите отношения са се състояли през юни 2013 г.

Ръководители на преговорния екип на САЩ са били Бен Роудс, заместник-съветник по националната сигурност, и Рикардо Сунига, водещ експерт по въпросите на Латинска Америка в Съвета за национална сигурност. Засега не се известни имената на кубинските преговарящи.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?