Конкуренти за властта в Афганистан се разбраха за правителство на националното единство

Конкуренти за властта в Афганистан се разбраха за правителство на националното единство

Двамата съперници в президентските избори в Афганистан обявиха, че са подписали споразумение за сътрудничество за съставянето на правителство на националното единство.
Претендентите - бившият финансов министър Ашраф Гани и бившият външен министър Абдула Абдула - съобщиха това на съвместна пресконференция в Кабул в присъствието на държавния секретар на САЩ Джон Кери, предадоха Ройтерс и АП.

Агенциите припомниха, че резултатът от балотажа на президентските избори в Афганистан през юни още не е известен. Понастоящем под надзора на ООН се извършва повторно преброяване на всичките осем милиона бюлетини от втория тур, каквато договорка бе постигната при последното посещение на Кери в Афганистан през юли.

В днешната съвместна декларация на Гани и Абдула не се дават подробности за вида на правителството, а се казва само, че двете страни ще съставят комисия, която да разработи структурата на бъдещия кабинет. В теста се посочва, че двамата конкуренти се споразумяват за графика в изборния процес и дата на церемонията по встъпване в длъжност на новия държавен глава до края на август.

Това споразумение, което бе подготвяно още по време на миналата визита на Кери преди месец, цели да прекрати въоръжените етнически конфликти в страната. Пробивът сега бе
постигнат след двудневни преговори с посредничеството на Кери

Двамата кандидати твърдяха, че са победители в изборите, които бяха съпроводени от множество изборни измами. Споровете между тях заплашваха страната с политически хаос и разпадане.

"Един от тези мъже ще бъде президент, но и двамата ще бъдат от голямо значение за бъдещето на Афганистан, независимо по какъв начин", каза Кери пред репортери в присъствието на двамата участници в балотажа. Той подчерта, че споразумението е "наистина афганистанско решение за афганистански проблем".

След пристигането си вчера в Кабул държавният секретар на САЩ направи посещение на вежливост при настоящия президент Хамид Карзай, след което започна консултации с Ашраф Гани и Абдула Абдула.

Споделяне

Още от Свят