Конкурентите на БТК се обръщат към Брюксел заради браншовия закон

От Сдружението за електронни комуникации (СЕК) съобщиха в сряда, че ще сезират Европейската комисия за приетите в петък промени в Закона за електронните съобщения. Приетите промени ни връщат 5 години назад в либерализацията на телекомуникационния пазар в България, заяви председателят на СЕК Теодор Захов.

Председателят на парламентарната комисия по транспорт и телекомуникации Йордан Мирчев предложи в петък на депутатите в пленарна зала да прегласуват текст, който Народното събрание беше окончателно гласувал ден по-рано. Депутатите одобриха в дефиницията на т.нар. “последна миля” (физическата връзка на крайните потребители с телефонните компании) да остане понятието “усукана метална двойка”.

От сдружението уточняват, че с приетия текст на практика се ограничава достъпът на алтернативните телекоми до абонатните линии на крайните клиенти.

По закон БТК е задължена да предоставя на всички оператори необвързан достъп до абонатните линии на крайните клиенти. А според приетия текст, БТК ще може да ограничи достъпа на алтернативните оператори до всички абонатни линии, които не са “усукана метална двойка”, уточниха от СЕК. В тях не се включват всички новоизградени оптични трасета и други начини за достъп, в които се използват съвременни технологии.

Според Йордан Мирчев, понятието “усукана метална двойка” е разписано в европейските документи, които регламентират сектора и изключването му от българския Закон за електронните съобщения означава, че нарушаваме законодателството на ЕС. 

От СЕК опонираха, че в Директива 2002/19/ЕО на ЕС (за достъпа) съдържа определението за “абонатна линия“ (local loop). Но съществената разлика е, че в него отсъства понятието “усукана метална двойка“.

Това понятие е разписано в регламента от 2000 г. и в приложение 2 на регламента от 2002 г., каза Мирчев и допълни, че сме длъжни да го прилагаме, дори и да го няма в законодателството ни.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?