Конкурентната на държавното тото компания на Васил Божков ще го модернизира

Конкурентната на държавното тото компания на Васил Божков ще го модернизира

Консорциум, контролиран от бизнесмена Васил Божков, и неговия оператор на числови игри "Евробет", ще внедри новата електронна система на държавното тото, която ще позволи залози да се правят в реално време и до десет минути преди тегленето на тиража.  

Договорът за 14.89 млн. лв. с консорциум "Галоа" е подписан от Спортния тотализатор на 30 декември, става ясно от регистъра за обществените поръчки. Срокът за изпълнение е девет месеца.

Кандидатите за модернизация на тотото бяха петима, но трима бяха отстранени, защото не отговаряли на условията. Сред отстранените бе и компанията за хазарт на гръцкия магнат Сократис Кокалис "Интралот".

Така на финалната права останаха консорциум "Галоа" и "Уин онлайн". Двете дружества дадоха близки цени, но "Галоа" получи много по-висока оценка за срок и техническо изпълнение.

До края на септември "Галоа" трябва да внедри софтуера, който ще позволи да се пускат фишове до 10 минути преди тегленето на тиражите. Залозите ще се обработват по електронен път веднага при подаването, а участникът ще получи касова бележка с баркод и ще може да си вземе печалбата от всеки пункт в страната. Гаранционното поддържане по договор е 4 години след пускането на системата.

Съществен елемент е, че правата за ползване на системата трябва да бъдат прехвърлени на Българския спортен тотализатор, който става техен собственик и след изтичането на договора.

Предвидено е плащането на 14.89 млн. лв. да стане разсрочено в рамките на три години след въвеждането на системата в експлоатация. В договора се предвижда възможност и за авансово плащане на 4.5 млн. лева без ДДС.

В консорциума "Галоа" влизат компаниите "Декарт" (95%) и "Ай Си Ес" (5%). Половината от акциите в "Декарт" се дължат от Васил Божков чрез "Вабо системс". Останалите са на баща и син Борис и Лука Бекярови, според регистъра "Дакси". "Ай Си Ес" е на "Евробет", където мажоритарен собственик е Васил Божков. Той е акционер и в букмейкърската агенция "Еврофутбол" и "Нове холдинг", и е единственият лицензиран пряк конкурент на държавното тото на пазара на числови игри.

Споделяне

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?