Конкурентността на българската икономика зацикли

Конкурентността на българската икономика зацикли

Българската икономика остава сред най-неконкуретнтите в света и е зациклила от миналата година на 48-о място в годишната класация на световната конкурентоспособност 2019 на Института за развитие на управлението (IMD, Швейцария). Това съобщиха от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), който е партньор в изготвянето на класацията, предоставяща ежегодно анализи на конкурентоспособността на 63 икономики в света и се следи от бизнеса и инвеститорите.

България запазва същото място от 2018 г., макар според оценките на експертите икономиката ни, теглена от ЕС, продължава бавно да се възстановява, но без да блести.

Дългосрочните фактори на конкурентоспособност на българската икономика остават устойчиво ниски, което прави вероятността за пробив в близките години много малка, без съществена корекция в политиките на българските правителствени и бизнес лидери, посочва се в съобщението на ЦИД.

Основни предизвикателства и възможности за подобряване на конкурентоспособността на България за 2019 г. остават съдебната реформа, корупцията, сивата икономика, влизането в чакалнята за Еврозоната, енергийните реформи и достъпа до квалифицирани работници.

"Подобрената глобална икономическа среда допринесе за възстановяването на икономическия растеж на България. Страната обаче продължава да разчита на тясна база от фактори за своята конкурентоспособност, предимно на ниските разходите, което я прави уязвима на отрицателни шокове в отношенията с основните ѝ търговски партньори в ЕС и Турция", посочва се в съобщението.

Вътрешното търсене се очаква да остане основен двигател на растежа и през 2019 и 2020 г. Инвестиционното финансиране от структурните фондове на ЕС тласка напред както частните, така и на публичните инвестиции. Същевременно обаче то създава среда на зависимост, която измества редица частни инвестиции и кара компаниите да обявяват изкуствено раздути разходи за научно-изследователска и развойна дейност, които икономиката няма да може да поддържа извън финансирането от ЕС, смятат анализаторите.

Ефективното предоставяне на инфраструктура, от качествено образование до достъп до качествено здравеопазване, все още представлява сериозно предизвикателство за българската икономика. България бележи ниски резултати по отношение на образователната система, дeла на финансова грамотност сред възрастните и неадекватността на управленското образование на нуждите на бизнеса. Достъпът до квалифицирана работна ръка се превръща в нарастващо предизвикателство за конкурентоспособността и производителността на фирмите в страната, отбелязват авторите на класацията.

Реформите в енергийния сектор продължават с установяването и разширяването на независимата енергийна борса за търговия в рамките на деня и с укрепването на авторитета на енергийния регулатор. Въпреки това продължаващата намеса на правителството в регулирането, производството и преноса на електроенергия продължава да възпрепятства развитието на конкуренцията, базирана на отворените цени, и представлява основна пречка за производствените фирми в страната, пише в анализа.

Според проучването на IMD сред представителите на българския бизнес, България започва да се представя сравнително добре в някои аспекти на съдебния капацитет и публичната комуникация, но все още изостава по отношение на контрола на корупцията, независимостта на съдебната система и бързината на разрешаване на съдебни спорове, посочват още от ЦИД.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?