Конкуренцията между "Набуко" и "Южен поток" се разгорещява

Конкуренцията между "Набуко" и "Южен поток" се разгорещява
Надпреварата за изграждането на газопроводи към Европа се засилва, като Русия, стремяща се да задържи хватката си върху европейския пазар, обяви, че ще приключи своя проект "Южен поток" преди конкурентния "Набуко", предаде Ройтерс.

Подкрепяния от "Запада" проект си осигури този уикенд сделка, чрез която да получи газ от кюрдския регион в Ирак. Изграждането на тръбата би позволило на Европа да намали зависимостта от руските газови доставки, но в понеделник иракското правителство изказа възражения срещу споразумението.

"Смятам, че "Южен поток" има всички шансове да бъде пуснат по-рано от "Набуко", заяви руският енергиен министър Сергей Шматко пред репортери в понеделник. "Пред "Набуко" има редица проблеми, които все още трябва да се решават", добави той.

Русия подписа в петък споразумение за "Южен поток", според което той трябва да тръгне в края на 2016 г.

Русия, която разполага с най-големи резерви в света, и на която ЕС разчита за една четвърт от газовите си доставки, имаше предимство до тази седмица.

"Набуко" имаше политическа подкрепа, но недостатъчно газ, докато двама от акционерите – австрийската OMV и унгарската МОЛ (MOL) не се присъединиха към консорциума “Кресент“ от Обединените арабски емирства и дъщерната му фирма “Дана“ за осигуряване на суровина от иракски Кюрдистан.

По този начин тръбопроводът ще може да гарантира достатъчно газ за стартирането на доставките към Европа от 2014 г.

Това е важно и обещаващо развитие за придобиване на огромно количество природен газ за Турция и Европа през "Набуко", заяви управляващият директор на компанията при подписването на сделката.

Ако съществуващите графици бъдат спазени, доставките от "Набуко" ще стартират година преди тези от "Южен поток", който бе планиран да тръгне през 2015 г., но при подписването на споразумението миналата седмица бе посочен срок 2016 г.

Конкуренцията между двата проекта се разгорещява, коментира Агата Лоскот, анализатор в областта на енергийната сигурност от Центъра за европейски проучвания във Варшава. Ако обявеният план се потвърди, "Набуко" получава силен тласък, смята тя.

Схемата с газа от иракски Кюрдистан обаче все още се сблъсква с политически и оперативни пречки, най-вече от петролното министерство в Ирак.

В понеделник ведомството заяви, че отхвърля подписаното през 2007 г. споразумение между регионалното кюрдистанско правителство с “Кресент Петролеум“ и “Дана“ за оценка и развитие на находищата, от които ще се доставя газ за "Набуко".

Ирак ще доставя газ за Европа от друго поле, Аккас, заяви правителственият говорител Али ал-Дабах в понеделник. Ирак очаква добивът на газ от това поле да е достатъчен, за да започне да изнася за Европа през 2014 г., каза той.

Иракското министерство на петролната и газовата промишленост разкритикува договорите, подписани от регионалното правителство на иракски Кюрдистан с международни компании, като ги нарече незаконни. Регионалното правителство, което е в конфликт с Багдад по проект за петролен закон, обаче твърди, че споразуменията са законни и са в съответствие с иракската конституция.

"Всеки контракт, подписан сега с Ирак, е много рискован", коментира Борут Гргик от базирания в Брюксел Институт за стратегически изследвания.

Самият проект "Набуко" е затънал в разправии между акционерите. Турция, която е транзитна страна, заплаши да го блокира, ако не ѝ бъде разрешено да задържа 15% от количествата, транспортирани по тръбата.

Съществува и въпросът какви са запасите на газ в полетата на иракски Кюрдистан и колко бързо суровината може да стигне до европейския пазар.

Според данни на американското правителство, полетата на региона съдържат около 3.6 трилиона куб. фута. Те ще са недостатъчни, за да се помпат по 3 млрд куб. фута дневно от 2014 г., каквито са намеренията на арабско-европейския консорциум.

Анализатори обаче смятат, че оценките на газовите и петролни резерви на Ирак се базират на стари данни и те могат да бъдат ревизирани при една цялостна оценка.

“Кресент“ и “Дана“ извършват оценка на полетата от подписването на договора с регионалното правителство през 2007 г.

Газопроводът "Набуко" с дължина 3 300 км. първоначално предвиждаше да доставя каспийски газ през Турция, България, Румъния и Унгария до Австрия. Първата фаза на проекта предвиждаше капацитет от 1.5 млрд. куб. фута дневно, които да се удвоят при втората фаза.

OMV и МОЛ имат по 16.67% в "Набуко", където акционери са още българската "Булгаргаз", румънската "Трансгаз", турската БОТАШ и германската RWE.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?