Конкурсът за дълбоко сондиране в Черно море може да се удължи

Конкурсът за дълбоко сондиране в Черно море може да се удължи

Обмисля се възможността за евентуално удължаване на срокове в конкурса за проучване и добив на нефт и газ край Силистар, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) в петък.

Както Mediapool писа в началото на седмицата, големите мултинационални компании са се отказали от участие в процедурата заради прекалено краткото време, което им е било дадено от ведомството да си подготвят офертите. В резултат на това от десет играчи, сред които “Тотал“, Статойл“, “Репсол“ и “Анадарко“, интерес към конкурса са запазили само четири компании. Сред тях са българските “Проучване и добив на нефт и газ“ и “Овергаз“, които обаче нямат опит в сондирането в дълбоки води.

Конкурсът за търсене и проучване на терена от 7 хил. кв. км във водите на Черно море при Бургас бе открит с решение на Министерския съвет от 9 октомври 2009 г, което бе публикувано в официалния вестник на ЕС на 31 март 2010 г. Документацията по процедурата бе готова на 29 юни. Срокът за закупуване на конкурсни документи изтече на 29 юли, а заявления за участие се подаваха до 9 август. Окончателният срок за подаване на конкурсни предложения от заявилите интерес четири компании е 23 август.

“Съгласни сме, че може би за големите мултинационални компании времето да вземат решение от публикуването на документите до крайния срок е било кратко. Затова съм разпоредил да се проучи възможността за евентуално удължаване на сроковете“, посочва зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Марий Косев в прессъобщението.

Той обаче допълва, че това не би трябвало да дискриминира участниците, които са внесли заявленията си в срок”.

За МИЕТ е от особена важност всички участници в процедурата да бъдат равнопоставени и тя да се проведе по прозрачен начин, който не оставя никакви съмнения сред кандидатите, заявява Косев.

“Екипът на министерството ще потърси информация от компаниите, проявили първоначален интерес към процедурата, защо вече не поддържат интереса си“, пише още в съобщението на ведомството.

“Ако получим дори само едно писмо, в което аргументът е краткият срок за подаване на заявления, ще използваме всички законови възможности, за да удължим срока”, допълва Марий Косев.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес