Конкурсът за директор на НИМ се провали

Конкурсът за директор на НИМ се провали

Първият от десет години насам конкурс за директор на Националния исторически музей приключи неуспешно. Комисията, назначена от министъра на културата Боил Банов, не одобри единствения останал кандидат за поста - професорът от Университета по библиотекознание и информационни технологии (УниБИТ) Вера Бонева.

Изслушването на единствения кандидат за директор на НИМ беше във вторник. Явно тя не е била достатъчно убедителна, тъй като не е успяла да събере нужния брой точки, за да бъде предложена за директор, става ясно от сайта на Министерството на културата. Представянето на Бонева не беше публикувано в канала на министерството в Youtube, въпреки практиката да се огласява представянето на кандидатите. Причината е, че човек от комисията отказал да се прави запис.

При тази ситуация най-големият музей у нас ще се управлява от временно изпълняващ длъжността. Настоящият директор Божидар Димитров, който заема поста по подобна процедура, се пенсионира от 1 ноември. Преди няколко седмици той обясни пред БНР, че според него не е нужно да има конкурс за директор, а музеят може да се управлява постоянно от временен шеф. Министерството на културата обаче ще обяви нов конкурс за поста.

Конкурсът за директор на Националния исторически музей беше обявен през март. Освен проф. Бонева в него се включи и Божидар Димитров, който е почетен професор на УниБИТ. Преди няколко седмици обаче той обяви, че се пенсионира и оттегли документите си от конкурса.

Проф. Бонева е историк, преподавател в УниБИТ, публицист, експерт по музеология и управление на висшето образование. Работила е като уредник в Регионалния исторически музей в Стара Загора. През годините е преподавала във Великотърновския и Шуменския университет. През 2010 г. става професор по история на България, а от 2007 г. е щатен преподавател в Университет по библиотекознание и информационни технологии.
Бонева е автор на книги, статии, студии, рецензии. Заемала е ръководни позиции в областта на висшето образование.

Националният исторически музей, който Бонева искаше да ръководи, е най-големият в страната. В него се съхраняват стотици хиляди паметници на българското културно-историческо наследство от праисторията до днес. Сред най-известните колекции е Панагюрското златно съкровище. Музеят има и няколко филиала - Боянската църква, Земенският манастир, параходът "Радецки", храмът "Св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат” в с. Добърско, Разложко.

Споделяне

Още по темата

Още от България