Конкурсът за съдия в Страсбург отново компрометиран?

Конкурсът за съдия в Страсбург отново компрометиран?

Новата процедурата по избор на български съдия в Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ) затъна в скандали по подобие на старата, след като двама от елиминираните по документи кандидати обявиха конкурса за “опорочен”. Общо 19 юристи изявиха желание пред Министерството на правосъдието за съдийския пост в Страсбург.

Четирима от тях не бяха допуснати до езиковия тест, защото не отговаряли на основните изискванията. Сред отпадналите заради липса на необходимите 12 години юридически стаж попаднаха депутатът от ОДС и бивш министър-председател Филип Димитров, съветникът в комисията по правата на човека в Народното събрание и бивш правителствен агент в ЕСПЧ Галина Самарас и юристът Катя Тодорова.

Друг кандидат, Мариета Карадимова, отпадна освен заради липса на стаж, и за наличие на присъда за умишлено престъпление. Друг кандидат – Светослав Апостолов – не успя да премине през езиковите тестове и не бе допуснат до събеседването с 5-членната комисия.

Пред Mediapool Галина Самарас заяви, че има 16 години юридически стаж, от които 13 години съдийски, магистратура по правата на човека в Щатите, както и многобройни специализации по правата на човека. “Нямам никаква информация и идея защо не са признали представените от мен документи. Те са безспорни.”, обясни юристът.

Тя съобщи, че ще подаде жалба до Министерски съвет и до комисията в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа срещу решението за недопускане ѝ до езиковия тест и събеседването.

Само преди два месеца протест на български неправителствени организации до ПАСЕ срещу първата процедура доведе до отхвърляне на всички предложени от България кандидат- съдии. Основният претендент за мястото Маргарит Ганев бе заподозрян в открит конфликт на интереси, тъй като бе заместник-министър на правосъдието и отговаряше за комисията, която определи трите номинации, изпратени в Страсбург. Очаквано, сред одобрените бе и самият той.

След като всички кандидатури на София бяха отхвърлени, от ПАСЕ лаконично обясниха, че българите са показали “недостатъчно добро познаване на чужди езици и недостатъчно добра юридическа подготовка”.  Новият министър на правосъдието Миглена Тачева коментира с думите: “срам за България”.   

Интереси

В петък колелото се завъртя отново. Първо парламентарната група на ОДС излезе с декларация в Народното събрание срещу отстраняването на Филип Димитров.  “Комисията добросъвестно отказа да се съобрази с представените писмени доказателства за общоизвестния факт, че Филип Димитров има 18 години стаж като адвокат”, заявиха неговите колеги. Според ОДС отхвърлянето на бившия премиер от процедурата е “преднамерен акт на дискриминация с политически подтекст” и хвърля съмнение върху безпристрастността на оценяващата комисията.

Самият Димитров обяви, че вече е изпратил писмо до правосъдния министър Миглена Тачева, с което иска да му бъде определен ден и час, в който да се яви на изпит пред комисията. Малко по-късно министърът публикува отговора на сайта на ведомството. В него тя заявява, че няма правомощия да влияе върху решенията на комисията.

Според Тачева обаче документите за стаж на Димитров и удостоверението, което е предоставил от Софийската адвокатска колегия не установяват адвокатски стаж "около 18 години", тъй като не показват за какъв период от време той е прекратявал членството си в нея.

От своя страна пред Mediapool Галина Самарас заяви, че на отхвърлените заради стаж не им е било дадено никакво време да реагират. ”Съобщението, че не сме допуснати до езиковия тест, бе пуснато на сайта на Министерството на правосъдието в сряда вечерта. В 8 часа сутринта бяха насрочени езиковите тестове и двамата с г-н Филип Димитров бяхме там. От комисията се държаха изключително неучтиво и ни изгониха от залата”, заяви Самарас.

Според нея отхвърлянето ѝ с претекста “стаж” води до съмнения за “лобистки интереси” и ”поредни предварително сключени сделки”. 

В петък комисията за избор на кандидати изслуша 14-те допуснати. Очаква се най-късно до вторник тя да предложи на МС трима одобрени. След тяхното утвърждаване от кабинета, те ще бъдат предложени в ПАСЕ, където трябва да бъде избран един български представител в Европейския съд по правата на човека.  

Споделяне

Още от България