КОНПИ щяла да се връща и до 1944 година, за да разследва приватизация

Пламен Георгиев: Не бихме разследвали "Каолин", ако не беше продаден

КОНПИ щяла да се връща и до 1944 година, за да разследва приватизация

Комисията за отнемане на незаконно придобитото имущество (КОНПИ) не се съобразява с 10-годишния срок назад във времето, в който има право да действа, а би се върнала “и през 1944 година, за да разследва” незаконна приватизаиция. Това стана ясно от интервю на председателя на звеното Пламен Георгиев пред бТВ във вторник.

Той обясни, че Бойко Борисов само му разписвал отпуските и командировките, затова му бил шеф, а последният телефонен разговор с него бил преди година, за да поиска по-висок бюджет за комисията от хазната.

По думите на Георгиев КОНПИ не би разследвала приватизацията на "Каолин" през 2000 г., ако бизнесменът Иво Прокопиев (съиздател на "Дневник" и "Капитал") не беше продал дружеството през 2012 г.

В интервюто той повтори тезата си, че проверката на приватизационната сделка, сключена извън 10-годишния срок, в който комисията има право да разследва, е направена, защото комисията се е интересувала дали е законен доходът на Прокопиев от продажбата на дружеството преди пет години. "Човек открадва вещ преди 17 г., след 17 г. я продава и ние казваме: Не ни интересува, че тази вещ е крадена", с този пример Георгиев илюстрира казуса. Запитан твърди ли, че Прокопиев е откраднал "Каолин" през 2000 г., отговори: "Казвам, че е извършил сума нарушения".

"Проверяваме източника на доходи и установяваме, че е незаконен", каза Георгиев. Запитан дали по тази логика комисията може да се върне и до 1944 г., отговори: "Разбира се, това е философията на гражданската конфискация" и подчерта:" Ако не беше продал нищо, нямаше да разследваме нищо".

"За нас категорично има схема, при която "Каолин" е придобит почти без пари", заяви Георгиев.

"Заставате ли вие над съда?", попита водещият, визирайки старите съдебни решения по сделката, че няма престъпления.

"Изключително много лъжи се изговориха. Съдът изобщо не се е занимавал с приватизацията и с нарушенията на държавните органи. Занимавал се е с длъжностно престъпление от страна на Прокопиев и именно, защото не е бил длъжностно лице, го е оправдал. Съдът не е разглеждал приватизационната сделка. Ние разглеждаме сделката", отвърна шефът на КОНПИ.

На обвиненията на Прокопиев, че няма как акцията да не е съгласувана с премиера Бойко Борисов, работодател на Георгиев, вторият отвърна: "Работодател ми е дотолкова, доколкото ми разписва годишните отпуски и командировките в чужбина. Общо 4 на брой. За последно се чухме миналата година и го помолих да увеличи бюджета на КОНПИ. Никога Борисов не ми се е обаждал или се е интересувал от проверки!"

Георгиев каза, че не се чувствал като бухалка, а като човек, който просто си върши работата. А на упоритите слухове, че ще бъде възнаграден, като оглави бъдещия мегаорган за борба с корупцията, който се готви с ресорния закон, разглеждан в момента от депутатите, бе лаконичен: "Нямам никаква амбиция за това. Не коментирам, никой досега не е говорил с мен и това не ми е самоцел."

Шефът на комисията за конфискация обяви, че чак сега научавал кои са медиите на Иво Прокопиев.

"Знаех, че г-н Прокопиев има медии, но не знаех кои и не знаех какво. Сега разбрах. "Дневник" и "Капитал" мисля, че бяха", заяви Георгиев.

Любопитен момент е, че Георгиев, който сега разбира, че Прокопиев е издател на медии, го обвини преди седмица, че оказвал натиск през тях.

Шефът на КОНПИ заяви, че му се обадили много непознати хора, за да го подкрепят "след като направихме това с г-н Прокопиев". Запитан защо не е имало разследване досега, отговори: "Не знам защо, но сега държавата вижда нещо нередно и иска да си вземе тези пари".

По повод съмненията на Прокопиев, че запорът е част от политическа поръчка, шефът на КОНПИ заяви: "Как си представя този човек, че действа държавата?! Обажда се някой, образува, прекратява проверки... Къде отива правовата държава?! Къде отива независимия орган?!" 

  

Споделяне

Още по темата

Още от България