Консервативен депутат поиска оставката на британския външен министър

Борис Джонсън

Консервативен депутат поиска оставката на британския външен министър Борис Джонсън заради вчерашното му изявление за жертвите на либийската гражданска война, предаде ДПА.

В реч на конгреса на британската Консервативна партия в Манчестър Джонсън заяви, че либийският град Сирт има сериозен потенциал и може да стане "нов Дубай", благодарение на групата британски бизнесмени, които са готови да инвестират в район. "Само трябва да разчистят труповете", добави той, засмивайки се.

В отговор Хейди Алън, представяща окръг Южен Кеймбриджшър, заяви в Туитър, че Джонсън трябва да бъде уволнен. "100 на сто неприемливо от когото и да било, да не говорим за външен министър. Борис трябва да бъде уволнен за това. Той не представлява моята партия", написа тя.

Външният министър "в сянка" Емили Торнбери също определи коментара на Джонсън като позорен.

През декември миналата година либийски милиции отвоюваха град Сирт от терористичната група Ислямска държава. През август в различни части на града бяха открити 25 трупа.

Британският външен министър обаче не прие да се откаже от думите си. Вместо това той отвърна на критиките в Туитър. "Срамно е, че хора, които не познават и не разбират Либия, искат да си играят на политика с невероятно опасната ситуация в Сирт", заяви Джонсън, цитиран от Асошиейтед прес.

 

"Реалността тук е, че разчистването на труповете на бойците на Ислямска държава беше затруднена значително от самоделните бомби и маскираните мини", добави той.

Споделяне

Още от Свят