Консервативен кардинал от Ватикана оттегли подкрепата си за Стив Банън

Стив Банън

Консервативният кардинал Реймънд Бърк, който през годините бе твърд привърженик на Стив Банън, оттегли подкрепата си за бившия съветник на американския президент Доналд Тръмп и плана му да основе дясна католическа академия в Италия, предаде Ройтерс.

Бърк заяви, че оттегля подкрепата си, след като Банън бе цитиран да казва, че поддържа създаването на филм по наскоро излязла книга с твърдения за широко разпространен хомосексуализъм във Ватикана.

Книгата "Тайните на Ватикана" от французина Фредерик Мартел съдържа няколко страници за Бърк, но не твърди, че той е хомосексуалист.

"По никакъв начин не съм съгласен с мнението на Банън за въпросната книга", каза Бърк в писмо, публикувано на страницата му в Туитър.

"Изцяло не съм съгласен с редица изказвания на Банън, засягащи доктрината и реда в Римокатолическа църква", допълни Бърк.

Американският кардинал, който е един от най-острите критици на папа Франциск и пример за консервативните католици по света, обяви, че незабавно прекъсва връзките си мозъчния тръст Институт за човешко достойнство.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?