Консерваторите и Себастиан Курц водят 2 месеца преди изборите в Австрия

Себастиан Курц

Повечето австрийци смятат да подкрепят в предстоящите парламентарни избори Австрийската народна партия и нейния нов председател, министъра за Европа, интеграцията и външните работи Себастиан Курц. Това показват данни от анкета на Института за маркетингови проучвания, цитирани от осведомителните агенции.

Два месеца преди предсрочните избори за долната камара - австрийския Национален съвет, които са на 15 октомври, предпочитанията на електората все повече се насочват към консервативната АНП и нейния водач Курц. Трийсет и две на сто участници са готови да гласуват за АНП, ако избори се състоят още тази неделя.

На втора позиция е Австрийската социалдемократическа партия, оглавявана от сегашния канцлер Кристиан Керн, с подкрепа от 25 на сто. Последна в лидерската тройка е Австрийската партия на свободата с председател Хайнц-Кристиан Щрахе - за тях смятат да гласуват 22 на сто от анкетираните.

На четвъртото място с по 6 на сто от гласовете са партиите "Зелените" и "Листата на Петер Пилц", следва "Нова Австрия" с 5 процента, а 4 на сто от запитаните ще гласуват за други партии, пише австрийският в. "Курир".

Рейтингът на младия и амбициозен Себастиан Курц расте с невероятно темпо, главно заради призивите му за пълно ограничаване на потока от нелегални мигранти в Европа и предложението да се затворят австрийските граници при ескалация на миграционната криза.

Той бе и инициатор на забраната за носене на фереджета на обществени места, която влиза в сила през октомври. Настоя освен това всички бежанци задължително да учат немски и основи на австрийската култура.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?