Консерваторите на Меркел може да създадат коалиция със зелените и Свободните демократи

Снимка: ЕПА/БГНЕС

След парламентарните избори през септември т.г. консервативната партия на германската канцлерка Ангела Меркел Християндемократически съюз (ХДС) може да създаде тройна коалиция с либералните Свободни демократи и Зелените, показва проучване на социологическия институт "Форса", цитирано от Ройтерс.

Подобна коалиция, кръстена "Ямайска" на черно-жълто-зеления национален флаг на Ямайка, вече се обсъжда в северната провинция Шлезвиг-Холщайн, където в неделя ХДС спечели решителна победа на регионалните избори.

Някои депутати от ХДС, включително заместник-министъра на финансите Йенс Шпан, заявиха тази седмица, че подобна коалиция може да бъде един от вариантите на национално равнище след изборите през септември.

Проучването на "Форса", извършено по поръчка на списание "Щерн" и телевизия Ер Те Ел преди регионалните избори в неделя, показва, че подкрепата от 36 на сто за ХДС не се е променила. Германската социалдемократическа партия (ГСДП), младши партньор в сегашната управляваща коалиция, е спечелила един процентен пункт, достигайки 29 на сто.

Както консерваторите, така и социалдемократите са казвали, че се надяват след изборите през септември да сложат край на сегашната коалиция и да създадат правителство с участието на по-малки партньори. Свободните демократи и Зелените са получили по 7 на сто в проучването на "Форса".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?