Консерваторите победиха на вота за иранския парламент

Консерваторите победиха на вота за иранския парламент
Кандидатите на консерваторите, както се очакваше, получават мнозинството от местата в иранския парламент на изборите, провели се в петък, предаде ББС.

Много от спечелилите претенденти излязоха с критики към президента Махмуд Ахмадинеджад, независимо, че той също изразява ясно консервативни възгледи.

До момента консерваторите са взели най-малко 163 места в 290-местния парламент срещу 40 за реформаторите. Поддръжниците на реформите увеличиха няколко пъти своите места, независимо, че много от техните кандидати не бяха допуснати до изборите.

Новият парламент може да създаде проблеми на Ахмадинеджад, усилвайки влиянието на духовния лидер аятолах Хаменей, коментира кореспондентът на ББС.

Според него външната политика на Иран ще стане още по-безкомпромисна, в това число и по проблема с ядрената програма на Техеран.

Един от основните критици на иранския президент в консервативния лагер е Али Лариджани, който водеше преговорите на Иран по ядрената програма. Сега Лариджани ще председателства новия парламент.

САЩ и ЕС определиха иранските парламентарни избори като нагласени и "нито свободни, нито честни". Вашингтон посочи,че с недопускането на кандидатите на реформаторите изборите са били фалшифицирани."Съществува възможност някои консерватори да направят коалиция с реформаторите и да затруднят прокарването на закони, внесени от президента", казва ирански анализатор.

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?