Консерваторите със смазващо мнозинство в иранския парламент

Балотажът на иранските парламентарни избори в събота потвърди смазващата победа на управляващите консерватори, която се очерта още в първия тур на 2 март, предаде Франс прес, като се позова на ирански медии.

Голяма част от реформаторите бойкотираха вота в знак на протест срещу репресиите срещу тях след оспорваното преизбиране на президента Махмуд Ахмадинеджад през 2009 г. На втория тур те успяха да получат само 2 места в 290-членния законодателен орган от 65-те, останали все още незаети, сочат публикувани в неделя изчисления на иранската агенция Фарс.

Така остават едва с 21 депутати в новия парламент срещу 60 в предишния, отбелязва Франс прес, цитирана от БТА.

Двете основни консервативни коалиции, участвали в надпреварата - Обединеният фронт на консерваторите (в опозиция на Ахмадинеджад) и Фронтът за продължаване на ислямската революция (по-скоро с положително отношение към президента) - си разпределят според Фарс след втория тур още 44 депутатски места.

Очаква се тези две разнородни обединения да имат надмощие в новото Ислямско консултативно събрание с 65 депутати на Обединения фронт, 25 на Фронта за продължаване на ислямската революция и 61 депутати, които са кандидати едновременно и на двете групировки - нещо специфично за иранската политика, обяснява Франс прес.

Още 98 депутати са избрани като "независими"; много от тях са неизвестни фигури, но поне десетина явно споделят консервативните идеи. Петима депутати представляват признатите малцинства - християни, юдеи и зороастрийци, а останалите 15 места се разпределят между различни дребни консервативни формирования.

На практика всички новоизбрани заявяват, че подкрепят върховния духовен водач на Ислямската република аятолах Али Хаменей. Резултатите обаче не дават възможност да се определи съотношението на силите между привърженици и опоненти на президента Ахмадинеджад, още повече че в парламента влизат 196 нови депутати.

Центърът на тежестта в бъдещото законодателно събрание до голяма степен ще зависи от съюзите, които "независимите" може да сключат с основните консервативни сили. Също и от предстоящото решение на депутатите, излъчени от двете коалиции едновременно, в чия група да се включат, смятат експерти, цитирани от Франс прес.

Споделяне

Още от Свят