Консерваторите записаха съкрушителна победа във Великобритания

Дейвид Камерън с втори премиерски мандат, трима партийни лидери подадоха оставки

Консерваторите записаха съкрушителна победа във Великобритания

Британският премиерът Дейвид Камерън се завърна на "Даунинг стрийт" 10 като неоспорим победител на парламентарните избори във Великобритания и с втори мандат като премиер. "Обещавам да водя правителството за една нация" и "да направя Великобритания още по-велика", каза Камерън. Той определи победата си като "най-сладката" в политическата си кариера.

Торите печелят 331 места в Камарата на общините от общо 650, които им осигуряват абсолютно мнозинство в британския парламент, съобщава ББС. Консерваторите печелят толкова убедителна победа за първи път от 1992 година насам.

Възходът на Дейвид Камерън изпъква особено ярко на фона на падението на трима други партийни лидери. Лидерът на Лейбъристите Ед Милибранд обяви, че подава оставка. Същото стори и лидерът на Либералдемократите Ник Клег, както водачът на британската антиевропейска "Партия на независимостта" Найджъл Фараж. Последният дори не бе избран за член на парламента.

Премиерът бе приет от кралица Елизабет Втора в Бъкингамския дворец във вторник следобед, както повелява традицията, за да я информира, че може да състави ново правителство. След това той се върна широко усмихнат заедно със съпругата си Саманта на "Даунинг стрийт" 10.

Консерваторите печелят с 24 депутатски места повече в сравнение с предишните избори. Лейбъристката партия остава далеч назад с 232 депутатски мандата. Тя бе разгромена в Шотландия, смятана досега за крепост на лейбъристите. Именно там Националната партия, обявяваща се за независимост, спечели 56 от 59-те мандата. Либералните демократи, съюзници на консерваторите в досегашното правителство, се сринаха от 56 депутати в досегашния парламент до 8 в новия. Партията на Найджъл Фараж печели 12.4% от вота в страната, но ще има само един депутат.

Още преди да бъдат обявени окончателните резултати, 48-годишният Дейвид Камерън каза, че във Великобритания ще бъде свикан обещаният референдум за членството в ЕС. Той допълни, че възможно най-бързо ще бъде дадена по-широка автономия за Шотландия и Уелс. Премиерът обеща да достигне до всяко едно кътче на Великобритания, за да обеди страната. Посланието му бе посветено на категоричната победа на "Националната партия" в Шотландия. Формацията веднага обеща да свика нов референдум за независимост на шотландците.

Убедителната победа на торите изненада повечето политически анализатори, отбелязва ДПА, цитирана от БТА. Мнозина от тях обявиха, че след тези избори ще настъпи "политическа кървава баня", посочва АФП.

Другите победени се оказаха социологическите агенции, които до последния момент прогнозираха изравнени позиции на двете големи партии – по 33%. В крайна сметка консерваторите спечелиха близо 37% от вота, а лейбъристите останаха с 30.5%.

В Брюксел председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер поздрави Камерън за победата. ЕК е готова да работи конструктивно с новото британско правителство, каза говорителят на Юнкер. Тя ще разгледа "любезно, приятелски и обективно" всякакви предложения за промяна в отношенията на Великобритания с ЕС, добави той.

Лидерът на лейбъристите Ед Милибанд определи нощта на броенето на гласовете като "много трудна и обидна нощ" за неговата партия, а председателят на либерал-демократите Ник Клег я характеризира като "жестока нощ на наказанието".

Споделяне

Още по темата

Още от Свят