Консолидационна компания ще продава малките държавни дялове

Консолидационна компания ще продава малките държавни дялове

Държавно дружество без активи или в ликвидация ще бъде преобразувано в консолидационна компания и ще поеме миноритарните дялове на различните министерства, за да ги продава през борсата или съвместно с Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол (АПСК), уточни в понеделник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков.

Малко по-рано през деня намерението бе анонсирано от финансовия министър Симеон Дянков, а заместникът му Владислав Горанов допълни, че в кратки срокове тези дялове ще бъдат пуснати на Българската фондова борса.

Трайков обаче не пожела да назове конкретното дружество, което ще стане консолидационна компания, въпреки че има виждане кое да е то. Мотивът му за това е, че може да е всяко от съществуващите около 100 държавни “кухи“ дружества в системата на ръководеното от него ведомство и не било толкова важно кое от тях ще се пререгистрира.

Горанов съобщи, че в бъдещата компания ще влязат миноритарните дялове от 55 дружества, които са към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ). Сред тях са дяловете в трите електроразпределителни дружества (ЕРП), "Свободна зона Пловдив", "Транзитно-търговска зона Варна", завод "Арсенал", "Ломски мелници" и др.

Трайков обаче заяви, че става въпрос за дялове от под 50, но над 10 дружества, като за някои от тях ще се наложи да се поиска от парламента изваждането им от списъка със забранените за приватизация компании..Той обаче не пожела да се ангажира с имена, като не беше съвсем сигурен и дали в новата компания ще влязат дяловете от 33 на сто от ЕРП-ата. За тях съгласно приватизационните договори има изискване първо да се предложат на мажоритарните собственици ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ, като от Е.ОН вече заявиха, че нямат интерес да притежават на 100 процента дружеството, снабдяващо с ток Североизточна България.

Министърът на икономиката заяви, че приоритетно малките държавни дялове ще се листват на БФБ, за да се повиши нейната капитализация. Борсата се срина заради финансовата криза и ликвидността ѝ е драстично ниска. За съживяване на фондовия пазар с държавни дялове призоваха миналата седмица от ръководството на БФБ и бизнес организации.

Ще се търси обаче и излизане на международните борси, както и някои от миноритарните дялове ще се приватизират от АПСК. Продавайки части от дружествата на консолидационната компания, фактически тя ще формира печалба и държавата ще прибира част от нея като дивидент и като данъци, стана ясно от думите на Трайков. Той не се нае да ангажира какъв финансов ресурс може да си докара националният бюджет чрез този вид приватизация на активи, но уточни, че се цели ускоряването на процеса по раздържавяване и осигуряването на средства за хазната.

По различни оценки на икономисти от правителството от продажба на държавни дялове може да влязат в бюджета между 500 млн. и 1 млрд. лева. В сумата обаче е включена и приватизацията на "Булгартабак", за чиято подготовка в момента АПСК избира консултант.

В директорския борд на планираната компания, който може да бъде избран веднага след пререгистрацията на съществуващото дружество, ще влязат представители на МИЕТ, Министерството на финансите, на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол, обясни Владислав Горанов.

По думите му след апорта на миноритарните дялове с принципал Министерството на икономиката, а с писмо до останалите си колеги министърът на финансите ще поиска информация за всички други фирми с дребно държавно участие.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?