“Консолидация” на СДС, БНС и “Атака” за вот срещу кабинета

Опозицията в Народното събрание видя “индикации” и “кураж” в различни кръгове в НДСВ да подкрепят подготвяния от СДС вот на недоверие срещу правителството. В сряда лидерът на партията Петър Стоянов заяви, че част от царската група е набрала кураж да гласува срещу коалиционното споразумение с БСП и ДПС и кабинета “Станишев”.

Малко след това в кулоарите на парламента водачът на листата на ССД за евроизборите Стефан Софиянски също потвърди, че за подобно нещо “има индикации”. Въпреки това обаче дори “най-дясно” настроените депутати от НДСВ на този етап отричат възможността вотът да бъде подкрепен.

ОДС още не са събрали необходимите 48 депутатски подписа, за да внесат вота на недоверие срещу правителството, обвинено за провал в областта на икономиката, социалните дейности и аферата “Александров - Овчаров”.

ДСБ вече обявиха, че няма да участват в подписката, защото вот преди европейските избори би бил “абсолютно несъстоятелен”.

Преди два дни Иван Костов заяви, че именно изборите ще покажат недоверието на гражданите към тройната коалиция.

В подписката на този етап не достигат 3-4 подписа, за да се внесе, информира  Софиянски в сряда и призова “хора от ДСБ, които имат съвест, да се подпишат”.

Лидерът на “Атака” Волен Сидеров коментира, че вотът на недоверие е добър старт за “консолидация на десницата” и че партията му подкрепя акцията. СДС, БНС и “Атака” обявиха, че преди всяко заседание на Народното събрание ще внасят искане за изслушване на премиера Сергей Станишев за скандала. ВМРО дори заплаши, че ще напусне пленарните сесии на НС, докато министър-председателя не даде обяснения пред депутатите.

“Целият скандал се решава в Москва на по водка”, обяви Красимир Каракачнов. 

Стоянов: Битка на червени лобита за отношенията с Русия 

В същото време Петър Стоянов обясни, че в дъното на аферата е битката между “две различни лобита в БСП да монополизират отношенията с Русия”.

“Посещението на Сергей Станишев и Румен Овчаров в Москва може да се възприеме като знак именно за опит за монополизиране на тези отношение. То удивително съвпадна с разгарянето на този скандал в България. Ние искаме да разберем кои реално стоят зад тези лобита и какви интереси защитава клана на Румен Овчаров”, допълни лидерът на СДС.

Той заяви, че двете лобита в социалистическата партия се ръководят от Станишев и Първанов. По думите му скандалът е разкрил съществуването на корупционна матрица в България, която ръководи действията на “отделни политици, цели партии и дори цели правителства”.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?