Консолидирана прогноза на социологическите агенции за състава на 45-то Народно събрание

Консолидирана прогноза на социологическите агенции за състава на 45-то Народно събрание

Консолидиране на сондажите на социологическите агенции

В седмицата преди изборите последните социологически агенции публикуват резултатите от своите сондажи. В последните 100 дни са оповестени 25 такива сондажа от 11 източника. Два от тези източници – ЦАМ и Института "Рего" не правят редовни анкети; за тях нямаме оценка за достоверността им и затова техните резултати не участват в консолидираната прогноза. Първият сондаж на Тренд е пренебрегнат поради далечния срок от изборния ден. Така настоящата прогноза се основава на отговорите на над 22 000 анкетирани избиратели.

Консолидирането тук е направено по опростена методика – отсъства предишната фаза на корекция на прогнозите на всяка агенция за всяка политическа формация с усреднените за последните 9 години отклонения. Основанията за избягването на тази фаза са три:

Първо. ПП "Има такъв народ", Коалиция "Изправи се! Мутри вън", в голяма степен ПП ВМРО (с изключение на изборите за ЕП 2019) и Коалиция "Демократична България" нямат натрупани данни за отклонения на своите прогнози поради това, че не са се явявали самостоятелно на избори. Поради това 4 от 7-те вероятни участника в 45 ОНС не могат да бъдат третирани наравно с ГЕРБ, БСП и ДПС.

Второ. Има ясни сигнали, че картела от социологически агенции, който причиняваше в последното десетилетие системно надценяване на прогнозите за БСП, е престанал да съществува. Ако направените от агенциите прогнози за БСП в 2021 година бъдат коригирани надолу заради посоченото системно надценяване, прогнозата за БСП ще се сведе до нереално ниско число.

Трето. Епидемията усложнява много възможността да се прогнозират изборните резултати: несигурност има относно броя на избирателите, които ще отидат до урните; не е ясно лошото управление на здравната криза чии гласоподаватели ще демотивира в по-голяма степен – тези на управляващия блок или тези на опозицията; страхът или съпротивата ще вземе връх.

Консолидирането на сондажите се осъществява със следните стъпки: 1) сумата на резултатите на всяка агенция за политическите формации се нормира до 100%; 2) крайният резултат на всяка агенция за всяка политическа формация е претеглена средна съобразно нарастваща крива, така че по-далечният от изборния ден сондаж има по-малко тегло, а този в последните две седмици - най-голямо; 3) Крайната прогноза за всяка политическа формация е хармонична средна от прогнозите на всичките 9 социологически агенции, като за тегла служат оценките за достоверност на тези агенции на Центърът за анализ и управление на рискове, направени след изборите за ЕП 2019; 4) Получените проценти се коригират със сумата от процентите на партиите, които преминават изборната бариера от 4%; 5) Крайните проценти се умножават по 240 - броя на народните представители и се закръглят в брой членове на парламентарни групи, съобразно методиката, прилагана от ЦИК.

Консолидирана прогноза

На фиг. 1 е показана консолидираната прогноза за състава на фракциите в 45 ОНС:

Социологическите агенции предвиждат 7 парламентарни формации. Сред тях ПП ВМРО е със риск да не прескочат 4-процентовата избирателна бариера при ниска обща избирателна активност и при по-голямо гласуване на българите в чужбина, което въобще не е взето предвид.

Прогнозира се:

·         коалиция ГЕРБ-СДСда остане първа политическа сила с 20% намалено представителство спрямо 44-то ОНС;

·         коалицияБСП за България да загуби 27.5% от депутатите, които бе излъчила за досегашния парламент и да отиде на историческото си дъно от 1997 година;

·         ППДПС с 15% да възстанови фракцията си, но далеч от равнището от 38 депутата от 43 ОНС.  

Новите парламентарни групи са на: ПП "Има такъв народ", която се позиционира като 3-та политическа сила; коалиция Демократична България – Обединение (ДА България, ДСБ, Зелено движение) като пета по състав парламентарна група; и, Коалиция "Изправи се! Мутри вън!".

Възможни отклонения от прогнозата на социолозите

Те могат да произтекат от следните две обстоятелства:

Първо. ПП "Има такъв народ" и коалиция "Изправи се! Мутри вън!" се явяват за първи път на парламентарни избори, нямат история в социологическите сондажи, което предполага, че са възможни непредвидими отклонения от консолидираната прогноза. Техният краен резултат ще бъде зависим както от общата активност на избирателите за гласуване, така и от мобилизацията на протестния вот, която е възможно да се окаже под декларираната пред социолозите.

Второ. Очаква се протестен вот на българите в чужбина. Възможно е там да гласуват около 120 000 души. Този вот е вероятно да бъде между 4.4% - 4.9% от общия. Ако тези две хипотези се изпълнят последствията ще бъдат: а) загуба на 1-2 места от ГЕРБ; б) увеличаване на парламентарните групи на ПП ДПС и на Коалиция Демократична България с по 1 депутат (поради същото обстоятелство тази коалиция получи представителство в Европейския парламент); и, в) по-голям риск за ПП ВМРО.

Следизборна проекция на консолидираната прогноза

Предпоставките, задавани от прогнозата са:

-          Коалицията БСП за България не може да състави кабинет дори с участието на ДПС и коалиция "Изправи се! Мутри вън!";

-          Не е възможно съставянето на правителство без участието на ГЕРБ и БСП;

-          Възможно е, но е слабо вероятно, формиране на мнозинство с участието на БСП (експертен кабинет с кратък мандат, тип "Беров"); това би означавало депутатите от ПП "Има такъв народ" вкупом да прекосят реката, която ги дели от левицата.

При тези предпоставки основателни са само две хипотези:

Хипотеза I. ГЕРБ могат да възпроизведат досегашния управленски формат само, ако направят коалиция с ПП "Има такъв народ" и при влизане на ВМРО в 45 ОНС. Тогава, както е ставало досега и при същите условия, ще бъдат подкрепени с плаващи мнозинства от ДПС. Без ВМРО в парламента на Движението ще се наложи да подкрепя правителство на малцинството.

Хипотеза II. Ще бъде невъзможно да се състави правителство. Ще се наложи служебно правителство да направи извънредни парламентарни избори още до септември 2021.

Споделяне

Още по темата

Още от Избори 2021

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?