Срещу 4.3 млн. евро и за девет месеца

Консорциум от четири фирми ще разделя НЕК и ЕСО

Консорциум от четири фирми ще разделя НЕК и ЕСО

Консорциум от три чужди и една българска фирма ще направи анализ за разделянето на "Електроенергийния системен оператор“ (ЕСО) от "Националната електрическа компания“, съобщиха от "Българския енергиен холдинг“ в сряда. За услугата, която трябва да бъде извършена за девет месеца, държавната компания ще плати 4.3 млн. евро.

Изборът на обединението между HoulihanLokey, White&Case, която съветва НЕК по арбитражните дела с "Атомстройекспорт“ за АЕЦ "Белене“, Entrea Capital и българската адвокатска фирма "Камбуров и партнърс“ бе обявен с два месеца закъснение. А междувременно Европейската комисия в края на февруари предупреди България, че ще заведе дело срещу нея в съда в Люксембург, ако до два месеца не раздели електроенергийния и газови си оператори в независими компании, каквито са изискванията на Третия енергиен либерализационен пакет на ЕС.

Преструктурирането на НЕК и ЕСО се налага заради европейските изисквания за либерализация на пазара на електрическа и газова енергия, които не допускат един собственик на мрежа за пренос на енергия да се занимава и с нейната търговия. България реши да избере модела на независим преносен оператор. Това налага електропреносна мрежа, която сега собственост на НЕК, да се прехвърли на ЕСО, а ЕСО да влезе директно в капитала на БЕХ.

Тъй като в момента НЕК има дългове за 483 млн. евро, които са обезпечени с енергийната мрежа, а тя вече няма да е притежание на компанията, се налага преструктуриране на тези заеми. Затова и в края на декември БЕХ обяви процедура за избор на консултант, който да предложи бизнес план за разделяне на дружествата, да изготви дългосрочен финансов модел за бъдещата работа на отделните вече компании, да представи план за преструктуриране на дълговете на НЕК и кои от тях да продължи да изплаща НЕК и кои да се прехвърлят на ЕСО. Консултантът също така трябва да предложи и пазарни инструменти за оптимизацията на борчовете и капиталовата структура на двете дружества.

От близо 500-те млн. евро , които НЕК дължи на девет кредитори, само 68.5 млн. евро са за модернизация и развитие на енергийната ѝ мрежа. 160 млн. евро дължи електрическата компания на "Креди Суис" за строежа на хидровъзел "Цанков камък" а 250 млн. евро - на банков консорциум, воден от френската БНП-Париба, по синдикиран заем, отпуснат за предпроектните проучвания за проекта за строеж на АЕЦ "Белене". Падежът на ядрения заем бе отложен с година за май 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес