Консорциумът "Набуко" би разгледал и руско участие

Международният консорциум, създаден за изграждането на газопровода "Набуко", е готов да разгледа въпроса за руско участие в проекта, съобщи в сряда изпълнителният директор на консорциума Райнхард Мичек, цитиран от агенция РИА Новости.

По време на конференция в Анкара, посветена на проекта "Набуко", Мичек каза, че консорциумът в никакъв случай не се отказва от участието на Русия и че, ако от руска страна дойде такова предложение, партньорите в проекта ще го обсъдят.

Мичек посочи, че началото на строителството на газопровода се планира за 2011 година, а първите газови доставки по него – за 2014 година.

"Азербайджан ще доставя 8 милиарда кубически метра газ годишно. Президентът на Туркменистан обеща страната също да изнася газ по газопровода. В началото на експлоатацията му ще бъдат достатъчни 8-10 милиарда кубически метра годишно", заяви Мичек.

Той подчерта, че и Иран разполага с големи запаси от газ и че за проекта е много важна политическата подкрепа от тази страна. "Ние искаме да транспортираме и ирански газ", каза изпълнителният директор на консорциума "Набуко".

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?