Консорциумът "Шах Дениз ІІ" взема 50 на сто от "Набуко"

Консорциумът "Шах Дениз ІІ" взема 50 на сто от "Набуко"

Международният консорциум "Шах Дениз ІІ", който разработва едноименното каспийско находище, се очаква в началото на януари следващата година да подпише споразумение за придобиването на 50 на сто от проекта за изграждане на газопровода "Набуко". Това съобщи в четвъртък пред журналисти Михаил Андонов, изпълнителен директор на "Българския енергиен холдинг", който участва в международната проектна компания "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" заедно с турската БОТАШ, румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ, австрийската ОМV и немската RWE.

Всички досегашни акционери държат по 16.67 на сто от акционерния капитал на компанията. За започнали преговори с акционери от "Шах Дениз ІІ" да се включат в "Набуко" съобщи в началото на октомври австрийският министър на икономиката и енергетиката Райнхолд Митерленер. По-късно стана ясно, че RWE води преговори с OMV да ѝ прехвърли своя дял и да излезе от проекта. По думите на Андонов, след като приключи тази сделка, всеки от останалите участници ще продаде от своя дял на "Шах Дениз ІІ", така че консорциумът, който ще осигури и голяма част от количествата газ за тръбата, да получи 50 на сто. Останалите пет акционера ще продължат да имат по равен дял участие, което излиза, че ще е по 10 на сто.

 

Средствата, които новият участник ще плати за влизането си в проекта, ще отидат за финансирането на тръбата, обясни Андонов. Той обаче не пожела да се ангажира с конкретна очаквана сума, тъй като в момента се определяла цената на акция в "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл"

 

Споразумението за включването на "Шах Дениз ІІ" като акционер в проекта се очаква да бъде подписано на 10 януари в София, когато ще се състои среща на министрите на енергетиката от страните-участнички в строежа на тръбопровода.

 

Това споразумение на практика ще предреши по кой газопровод "Шах Дениз 2" ще транзитира добиваните в каспийското находище количества азерски газ до Европа. Очакваше се решението дали маршрутът да е по съкратения вариант на "Набуко" - "Набуко-Уест", който изключва турската територия и ще тръгва от българо-турската граница като продължение на газопровода ТАНАП през страната, Румъния и Унгария до австрийския газоразпределителен центъра "Баумгартен" или по Трансадриатическия газопровод, в който участват Гърция, Италия и Албания.

 

Така подкрепяният от Европейската комисия и САЩ газов проект на практика ще обезпечи реализацията си, тъй като ще си гарантира количествата газ, с които съответно ще може да обезпечи кредити за изграждането си.

 

Засега няма индикации, че турската БОТАШ ще напусне проекта, независимо че в съкратения му вариант няма да навлиза на турска територия, посочи Андонов. През годините на подготовката на проекта "Набуко" неведнъж е излизала неофициална информация за оттеглянето на Анкара, но официално страната винаги е подкрепяла "Набуко"

 

В консорциума "Шах Дениз ІІ" основни акционери са британската "БиПи" и норвежката "Статойл" с по 25.5 на сто, По десет процента държат азерската СОКАР, френската "Тотал", иранската NICO, руско-италианската LUKAgip, и девет на сто са на турската TPAO.

 

Изпълнителният директор на "Булгартрансгаз" Кирил Темелков пък съобщи, че вече е изяснена концепцията за изграждането на турско-българската междусистемна газова връзка, за която страната ни иска да стане част от "Набуко" и да се финансира с отпуснатите от Европейската комисия 200 млн. евро в подкрета на реализацията на "Набуко". "Булгартрансгаз" е пред сключване на договор за проективане на един участък от газопроводната ни мрежа, който ще е в помощ на "Набуко" и интерконекторната връзка. Това е трасето "Лозенец-Недялско". Като цяло плановете са газовата връзка между българия и Турция да е готова до края на 2014 г., каза още Темелков.

 

Все още обаче няма официално подписано споразумение за тази връзка, макар и да има редица спогодби за подпомагане на реализацията на поректа. 

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес