Консорциумът за "Северен поток" търси банкови заеми от 4 млрд евро

Консорциумът за газопровода "Северен поток" начело с руската компания "Газпром" е поискал от банки кредитиране за 3.9 млрд. евро, необходими за реализацията на проекта, който ще транспортира сибирски газ до Европа по дъното на Балтийско море. Това съобщи в сряда агенция Ройтерс, като се позовава на банкови източници.

Сумата включва заем от 3.1 млрд. евро за срок от 16 години, който ще бъде гарантиран от агенциите за експортно кредитиране Hermes и Sace, както и от Германия, която ще действа в рамките на Единната програма за гарантиране на кредити (UFK), която покрива политически и търговски рискове, подобно на Hermes.

Още един заем в размер на 800 млн. евро, трябва да бъде отпуснат за срок от 10 години. Гаранти по него все още не са определени. Окончателната сума на кредитите трябва да бъде утвърдена през октомври.

Консултанти по кредитните споразумения са банките Dresdner, Royal Bank of Scotland, SG и Unicredit.

Заемите покриват 70 на сто от разходите по проекта, а акционерите трябва да осигурят останалите 30%, според информация в сайта на консорциума за "Северен поток".

Общата оценка на проекта е 7.4 млрд. евро. Трасето на тръбата е с дължина 1 200 км и минава по дъното на Балтийско море, като целта е руският газ да достига в Европа без посредници.

Основните акционери в консорциума са руската държавна компания "Газпром", която контролира 51%, германските E.ON и Wintershall с по 20% и холандската Gasunie с 9 процента.

Споделяне

Още от Бизнес