Конспирацията срещу кандидатката за еврокомисар била само в медиите

Външният министър Румяна Желева се отрече от твърдението си от началото на седмицата, че "депутати в Европейския парламент (ЕП), включително и български, правят коалиция срещу избирането ѝ за еврокомисар".

В петък тя се срещна с 11 от българските представители в ЕП по нейна инициатива и след разговорите обяви, че съмнението ѝ за заверата срещу нея идвало от медиите - "имало публикации в медиите, от които се разбира подобна теза". Все пак темата била обсъдена с евродепутатите, които намерили пролуки в програмата си да присъстват на срещата с нея.

Желева съобщи, че въпросът кой от евродепутатите ще подкрепи българската номинация за еврокомисар не е бил коментиран - нито по групи в ЕП, нито като отделни личности.

"Няма никакви разногласия между МВнР и българските евродепутати", посочи министърът сред срещата.

Тя посочи, че нейното желание е българските институции да имат "еднакво говорене" по външнополитическите ни приоритети, да има сътрудничество и предварително да се стиковат позициите, които България ще отстоява. По време на срещата било споделено и виждането, че по българската външна политика трябва да има надпартиен консенсус.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?