Константин Димитров оглави листата на ДСБ за евродепутати

Константин Димитров оглави листата на ДСБ за европейски депутати след като в неделя се проведе заключителното общо събрание на софийския регион, което излъчи окончателната подредба на листата с еврокандидатите на партията. На събранието присъстваха представители от София, София окръг, Перник и Благоевград.

Традиционно най-силна електорална подкрепа ДСБ има в София. 

Димитров получи 2759 гласа, втори след него се нареди Светослав Малинов с 2660, а на трето място с 2400 гласа бе определен Иван Иванов. Четвърти в листата е Даниел Митов с 1883 гласа. За пети бе определен Пламен Цветков, който получи 1637 гласа. Гласувалите за Кина Андреева са 1057 и по този начин тя се нареди на шесто място в окончателната листа за евродепутати на ДСБ. На седмо място е Ивана Енева с подкрепа от 582 гласа, а осмото място бе заето от Валентина Наумова с 550 гласа. Цветен Цветков е девети с 513 гласа, а Христо Даскалов заема десетата позиция с 322 гласа.

След гласуването стана ясно, че Евелина Павловска - Живкова е на единадесето място с 223 гласа, а дванадесетото място бе определен Вениамин Тодоров със 147 гласа.

Преди гласуването лидерът на ДСБ Иван Костов се обърна към симпатизантите и членовете на партията с думите, че в Европейския парламент трябва да бъдат избрани хора, които решително и смело да защитават националните интереси на България.

Избраните в Европейския парламент трябва да направят така, че България да не е Троянски кон на Русия в ЕС, посочи Костов.

Нашите представители трябва да се борят така, че геополитическата зависимост на България от Русия да не бъде заменяна с  енергийна зависимост от Русия, каза Костов. Той даде примери с желанието за такава енергийна зависимост с подписването на договора за изграждане на петролопровода Бургас - Александруполис, с подписването на договора с Газпром за повишаването цената на газта и със строежа за АЕЦ “Белене” с руска фирма.

Костов посочи още, че друга важна българска позиция трябва да е еврочленството на Турция. Според лидера на ДСБ Турция може да стане член на ЕС, само след като изпълни всички критерии на съюза, както е направила и България. ДСБ е за членство на Турция, но само когато тя е на пълно готова, така че да не внесе в ЕС своите вътрешни проблеми и напрежения, обясни Костов.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?