Константин Каменаров е новият генерален директор на БНТ

Съветът за електронни медии (СЕМ) избра в сряда за нов генерален директор на БНТ дългогодишния кадър на телевизията Константин Каменаров. За него гласуваха четирима от петимата членове на СЕМ. Против бе Иво Атанасов, който даде гласа си за бившия шеф на БНР Валерий Тодоров.

“Гласувах против кандидатурата на г-н Константин Коменаров, защото не съм напълно убеден, че той е най-добрият вариант за управлението на БНТ в следващите три години. Гласувах против и защото не искам той да бъде убеден, че е с най-добрата концепция, а да е склонен към диалог“, аргументира се Атанасов.

Каменаров е журналист и бивш оперативен директор на БНТ. За него гласуваха Бетина Жотева, Розита Еленова, Мария Стоянова и председателката на съвета София Владимирова

Документи за конкурса подадоха деветима души, от тях СЕМ допусна до втората фаза шестима, чиито изслушвания бяха проведени в понеделник и вторник. Това бяха Сашо Йовков, Валерий Тодоров, Тома Иванов, Иван Гарелов, Емил Кошлуков и Каменаров.

От изказванията на четиримата членове на регулатора, които подкрепиха Каменаров, стана ясно, че неговият основен конкурент е бил Емил Кошлуков.

Мария Стоянова изтъкна, че не е гласувала за него заради обвързаността му с партийната телевизия Алфа, а по думите на Розита Еленова и София Владимирова Каменаров ги е спечелил с идеите си за "консервативно финансиране".

От думите на членовете на СЕМ стана ясно още, че Каменаров е получил преднина заради факта, че излиза от националната телевизия и познава проблемите в медията.

Какви са идеите на Каменаров за БНТ

По време на изслушването му пред СЕМ Константин Каменаров акцентира най-силно на програмата и на търсенето на допълнителни източници на финансиране за БНТ извън отпускания ѝ от държавата бюджет.

Други негови идеи са фиксирани екипи на водещи новините, преместване на предаването "Панорама" в събота или неделя и създаване на, както той я нарече, Библия със златни правила за вътрешните продукции.

Според него, за да разшири БНТ своето влияние, трябва да изпълни цялата си програма с качествени продукции и в това трябва да е съсредоточен целият човешки и финансов ресурс.

Той изброи няколко конкретни идеи в тази посока. Една от тях е административна реформа, която да редуцира морално остарелите звена и да намали служителите в пренаселените дирекции, като в същото време се подсилят други звена с недостатъчно кадри - например в маркетинга и продажбите.

Търговските звена трябва да насочат усилията си към търсене на европейско финансиране или към партньорства за социална отговорност с големи корпорации, които имат големи бюджети за социални проекти.

По думите на Каменаров части от бюджета на БНТ, които сега по регламент се дават за други дейности, могат да бъдат предоговорени и да бъдат насочени също към програмата.

По негово мнение е добре продуктовото позициониране да бъде позволено и извън кинопродукциите, а рекламните слотове в праймтайма да се увеличат.

Първата задача като генерален директор за Каменаров би била да събере екип от модерно мислещи и можещи хора, а втората - да направи одит на състоянието на телевизията.

Бъдещето на каналите на БНТ той вижда с БНТ1 като политематичен флагман, придружен с група профилирани канали. БНТ2 например трябва да стане културно-образователен, посочи Каменаров. Той добави, че би променил изцяло философията на вземане на решения относно програмирането.

По думите му в момента всеки канал на БНТ има програмен директор, но той би въвел "шапка" над всички тях.

Каменаров обеща и пълна промяна на сутрешните блокове, които според него предлагат "свирепа журналистика", а трябва да са фонови предавания, след които зрителите да не излизат освирепели и озверели от вкъщи. По думите му БНТ е в позиция да "налага" мода.

Каменаров: Доста е надценен форматът "политически натиск"

"Нищо не започва от нас и не свършва с нас", каза по-късно в сряда Каменаров пред БНР.

Той подчерта, че телевизията и радиото са приятни емблеми на екипна работа.

"Философията на тази медия е да създава лица и личности. По отношение на двойките в централната емисия – не става дума за редуциране. Но свикването с определени лица означава тяхното очакване, доверие и влияние" – така Каменаров обясни идеята си да въведе определен график във воденето на "По света и у нас".

"Имам идеи за екип, но няма да ги съобщя сега. Дори още не съм подписал и договор. Това са хора, с които съм работил. Става дума за реална преценка кой какво добро нещо може да направи за Националната телевизия", допълни той.

На въпрос как ще избягва съвети от политици, Каменаров отговори: "Има една гледна точка и това е обективната гледна точка. Доста е надценен форматът "политически натиск". Човек трябва да си уважава професията".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?