Константин Пенчев обеща ВАС да не се поддава на политически натиск

Новият шеф на ВАС обеща да не се поддава на политически натиск след като се закле днес. На церемонията по встъпване в длъжност Константин Пенчев получи от своя предшественик Владислав Славов съдийска тога.

Няма да забравя през следващите седем години това, което подписах като клетвен лист днес, каза новият председател на ВАС Константин Пенчев след като положи клетва в присъствието на президента Георги Първанов, председателя на Народното събрание Огнян Герджиков, вицепремиера Пламен Панайотов, председателя на Конституционния съд Неделчо Беронов.

Като шеф на административния съд, Константин Пенчев смята да наблегне на тълкувателната дейност и обобщаването на практиките.

"Нееднаквото прилагане на законите води до съмнение в пристрастност, дори в корупция", смята Пенчев. Често пъти се получават противоречиви практики, просто защото отделните магистрати, отделните юристи са на различни мнения, но това не може да случаи на нивото на един върховен съд, тъй като това значи да се подкопае доверието в съдебната система, посочи Пенчев. Той обяви, че възнамерява да продължи започната вече реформа в административното правораздаване като бъдат създадени регионални административни съдилища, чиято втора инстанция ще бъде Върховният административен съд.

В отговор на въпрос председателят на ВАС каза, че разработването на административно-процесуалния кодекс е в напреднала фаза, така че е напълно възможно до година и половина кодексът да е факт и да се създадат регионални подразделения на ВАС.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?