Константин Пенчев: Община Хасково е уникум с лошата си администрация

Общественият защитник призова плащането на данъци да не се обвързва с услугите за гражданите

Константин Пенчев: Община Хасково е уникум с лошата си администрация

Кметът на Хасково Георги Иванов е уникум, пиша му n-тото (поредното - бел. ред.) писмо да спре да обвързва плащането на данъци с издаването на административни услуги на гражданите, каза във вторник омбудсманът Константин Пенчев, представяйки пред журналисти годишния доклад на институцията за 2013 година.

 

Общественият защитник разказа как 11 месеца община Хасково отказва да издаде акт за раждане на детето на баща, който пък упорито не желае да си плати данъка за колата.

 

"Работата на община Хасково е уникален пример за лоша администрация", обясни Константин Пенчев. Той допълни, че има сигнали от граждани и за други общини. И даде пример за таксата "Добър ден" в община Варна при предния кмет Кирил Йорданов.

 

"Бях сигнализиран от гражданска организация (СОПА - бел. ред.), че още като влезеш в общината, си олекнал с 20 лева. Причината е, че е имало кметска заповед, която също обвързва определи общински услуги с платени различни задължения на гражданите", обясни Пенчев. Проблемът обаче е бил решен сравнително бързо, защото след сигнала на омбудсмана новият кмет Иван Портних е отменил заповедта на своя предшественик.

 

Омсбудсамнът се обяви против обвързването на плащането на данъците за колите с допускането до технически преглед. "Тази практика не е противоконституционна най-вероятно, но не е правилна. Има много други начини, чрез които гражданите могат да бъдат поощрени да си плащат данъците. Уведомил съм транспортния министър Данаил Папазов", каза Пенчев.

 

Извън темата за жалбите срещу общините докладът на омбудсмана за 2013 година поставя фокуса на внимание върху изблиците на омраза, противопоставянето в обществото и насилието срещу чужденците. Това, според институцията, са най-сериозните проблеми в България от гледна точка на защитата на човешките права.

 

Извън тези по-общи констатации общественият защитник публикува резултатите от проверките си в местата за принудително задържане.

 

Изводите са, че условията в някои от тях са "потресаващи". Откъслечните описания на случаи в домовете за възрастни хора с умствени проблеми и бежанските центрове показва, че на някои места има случаи на човеконенавистно отношение. Отговорните институции често оправдават проявите си на пълна незаинтересованост с липса на средства, става ясно от доклада.

Във вторник омбудсманът добави, че вече втора година, откакто България е ратифицирала Конвенцията за защита правата на хората с увреждания нищо не се прави по въпроса за спазването ѝ. Той коментира, че в страната продължава да се прилага "социалистическото право" към децата нарушители и хората с увреждания.

 

"По темата за детското правосъдие вече четири години правим само конференции и работни групи. Хайде някой да вземе да напише и закон", каза Пенчев. Той насочи критиката си директно към правосъдното министерство, с което "комуникацията не върви".

 

Омбудсманът напомни, че вече три години пише писма до тази институция с искане да се обявят и конкурси за нотариуси, но удря на камък.

Споделяне

Още от България