Константин Пенчев си предлага нов заместник във ВАС

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев е издигнал кандидатурата на председателя на трето отделение на ВАС и член на Висшия съдебен съвет Венета Марковска за зам.-председател на административния съд. В момента на този пост е Светла Петкова, която няколко пъти бе номинирана от предишния състав на ВСС за титуляр, но не бе избрана.

Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров е предложил за 5-годишен мандат тримата си досегашни заместници, предаде Дарик радио. Той е внесъл и предложението за три апелативни съдилища в София - досегашния Евгени Стайков, във Варна - досегашния Божидар Манов и в Пловдив - Радка Петрова. За нея има внесени още две предложения от по пет члена на ВСС.

Главният прокурор е предложил полк. Николай Ганчев за шеф на ВАП. Ганчев бе произведен в бригаден генерал с указ на президента Георги Първанов. Алтернативни предложения от членове на ВСС има и за Златка Петкова и Йорданка Неделчева за председател на Великотърновския апелативен съд, полк. Стойко Стоев за председател на Военно апелативния съд, Дора Кинева за председател на Бургаския апелативен съд и две предложения за Виолета Бояджиева за председател на Варненския апелативен съд.

Предложенията ще бъдат гласувани следващата сряда от членовете на ВСС.

Още от България

Одобрявате ли протестите за цените на горивата?