Константин Пенчев си предлага нов заместник във ВАС

Шефът на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев е издигнал кандидатурата на председателя на трето отделение на ВАС и член на Висшия съдебен съвет Венета Марковска за зам.-председател на административния съд. В момента на този пост е Светла Петкова, която няколко пъти бе номинирана от предишния състав на ВСС за титуляр, но не бе избрана.

Председателят на Върховния касационен съд Иван Григоров е предложил за 5-годишен мандат тримата си досегашни заместници, предаде Дарик радио. Той е внесъл и предложението за три апелативни съдилища в София - досегашния Евгени Стайков, във Варна - досегашния Божидар Манов и в Пловдив - Радка Петрова. За нея има внесени още две предложения от по пет члена на ВСС.

Главният прокурор е предложил полк. Николай Ганчев за шеф на ВАП. Ганчев бе произведен в бригаден генерал с указ на президента Георги Първанов. Алтернативни предложения от членове на ВСС има и за Златка Петкова и Йорданка Неделчева за председател на Великотърновския апелативен съд, полк. Стойко Стоев за председател на Военно апелативния съд, Дора Кинева за председател на Бургаския апелативен съд и две предложения за Виолета Бояджиева за председател на Варненския апелативен съд.

Предложенията ще бъдат гласувани следващата сряда от членовете на ВСС.

Споделяне

Още от България