Шефката на енергийния регулатор за доклада на Сметната палата:

Констатацията на одита за зависимост на ДКЕВР била "субективно усещане"

Газ и парно запазват цените си до края на годината, а вероятно и след това

Анжела Тонева не смята, че ДКЕВР е зависима, сн. БГНЕС

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) не се отличава от останалите регулатори по отношение на независимостта си, заяви във вторник нейният председател Анжела Тонева по повод съсипващите критики в одитния доклад на Сметната палата от миналата седмица, че органът работи при неясни правила, дейността му създава проблеми за енергийния и водния бизнес, а в същото време не осъществява ефективен контрол върху отраслите и не е независим от изпълнителната власт.

 

Коментарът ѝ дойде след обществено обсъждане на цената природния газ през следващото тримесечие, която ще се запази същата и съответно няма да има промяна и в тарифите за топлинната енергия като тенденцията може да се запази и в първото тримесечие на 2014 г.

 

Тонева реши да говори за констатацията на одитния орган като за "усещане".

 

Според Тонева, "усещането за липсата на достатъчно независимост от регулатора е по-скоро субективно”. "С едно добавяне на текстове в Закона за енергетиката и за това какво точно означава независим регулатор би било по-ясно за всички нас принципите, които трябва да бъдат спазвани”, смята шефката на ДКЕВР.

 

Тя коментира още, че постигането на независимост на регулатора е въпрос пред цялото общество, цялата политическа система и целия пазар. Тонева каза още, че направените от Сметната палата препоръки към работата на регулатора са огледало на това, което комисията и сега прави.

 

По повод критиката на Сметната палата за липсата на свободен енергиен пазар регулаторният шеф посочи още, че ДКЕВР работи в тази посока и само в последните няколко месец били приети много подзаконови нормативни актове, за да може да започне да функционира пазарът на електроенергия. По думите ѝ с приетите поправки в Закона за енергетиката, които задължиха бизнеса, ползващ ток средно напрежение, да купува от свободния пазар е направена "поредната крачка напред за либерализиране на пазара”.

 

Индиректно Тонева призна, че в момента има проблеми с цените на тока като посочи, че конкуренцията е единствената предпоставка, която може да изравни изкривяванията в цените на електроенергията, за да се достигне до една справедлива цена за крайните потребители в условията на пазарна икономика.

 

През следващото тримесечие цената на природния газ ще се запази 630 лв. за 1000 куб. м без ДДС, а съответно и цените на парно и топла вода ще останат същите до края на годината. Според изпълнителния директор на обществения доставчик "Булгаргаз" Димитър Гогов предварителните разчети сочат, че тенденцията вероятно ще се запази и в началото на следващата година.

 

"При параметри като досегашните, а и не се забелязва към настоящия момент тенденция за промяна нагоре, не би следвало да има промяна в цената към повишаване. Ако котировките паднат, би могло да има и намаление. Но аз лично съм оптимист, че няма да повишим цената", каза Гогов.

 

Както винаги преди отоплителния сезон стана ясно, че общественият доставчик на газ има да си събира вземания от топлофикациите и може да се предприемат съдебни процедури срещу длъжниците, но по традиция няма да се стига до спиране на газа за борчлиите. В момента "Булгаргаз" има да си прибира около 125 млн. лв. от топлофикационните дружества.

 

"Ако трябва да бъда коректен до краен предел, изпитваме трудност както всички останали от вече заявената в публичното пространство вътрешнофирмена задлъжнялост в енергетиката, включително и НЕК изплаща към топлофикациите задължения за произведен ток", каза Димитър Гогов.

 

Той съобщи, че чисто счетоводно дружеството има положителен резултат от 2.5 млн. лв., но това не може да бъде определено като печалба, защото имат да се покриват загуби от предходни години.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?