Конституционна поправка ще спасява местата на евродепутати в НС

Конституционна поправка ще спасява местата на евродепутати в НС

Обмисля се съвсем нова специална поправка в конституцията, която да позволи на депутатите в българския парламент да изпълняват и функцията си на временни депутати в Европейския парламент (ЕП), каквито страната ни трябва да изпрати до провеждане на избори. Това съобщи във вторник зам.-председателят на ДСБ Екатерина Михайлова, която е и член на комисията за конституционните промени.

Шефът на правната комисия Янаки Стоилов (БСП) потвърди пред Mediapool, че подобна поправка се обсъжда и е консултирана с опозицията.

ДПС предлага по-многоброен инспекторат към ВСС

ДПС обмисля да бъде увеличен броят на членовете на бъдещия инспекторат към Висшия съдебен съвет (ВСС). Зам.-председателят на ДПС Лютви Местан обясни, че 11-те души, които ще работят в инспектората, са крайно недостатъчни, за да се справят със задълженията си.

още

В текста може да се запише, че излъчените от парламента евродепутати са такива временно и по заместване или че съвместяват мандатите в българския и европейския парламент.

Поради ненавременното приемане на Закона за избор на евродепутати ще се наложи в близките няколко седмици Народното събрание (НС) да излъчи представители на България в ЕП, каза Михайлова. Техният мандат ще бъде прекратен след провеждането на изборите за евродепутати догодина. Дотогава обаче се поставя въпрос доколко легитимно ще е НС в ситуация, в която 18 от неговите членовете ще изпълняват две функции в разрез с конституцията и практиката по този въпрос на Конституционния съд.

Екатерина Михайлов съобщи, че парламентът обмисля прибавянето на член към преходните и допълнителните разпоредби на основния закон, който да уреди временния статут на първите евродепутати.

“Тази норма ще има временно действие и ще отпадне след изборите за евродепутати. С нея ще бъде въведен статут на евродепутатите, излъчени от парламента, подобен на статута на министрите”, заяви още тя.

Идеята е докато не се проведат избори, българските представители в Страсбург да бъдат заместени в НС временно от следващите хора в изборните листи.

В същото време СДС и ДСБ настояха НС да приеме възможно най-бързо закона за евродепутати, за да има време държавните институции и партии да проведат разяснителна кампания сред българските граждани.

Според предварителна информация, първите избори за ЕП у нас ще са през май. Румъния вече насрочи вота за 13 май.

В момента БСП е склонна да приеме заложеното в проектозакона на НДСВ за евроизборите – те да се произведат на пропорционален принцип, с национални листи и страната да бъде един избирателен район.

ДПС дадоха да се разбере, че единствената им претенция е да не се налагат никакви ограничения за участие на българските изселници в Турция.

Дочуват се идеи за въвеждане на определени ограничения за българските граждани, които по една или друга причина работят в страни извън ЕС, заяви във вторник след заседанието на ПГ на ДПС зам.-председателят на партията Лютфи Местан. Смятаме, че принципът да се гласува по постоянен адрес в личната карта е безусловен, застъпен е във всички избори и трябва да бъде съхранен и за избиране на евродепутати, добави той.  

Окончателното решение ще се вземе от политическия съвет на тройната коалиция.

Споделяне

Още от България