Конституционната комисия в НС умува как да "ореже" текстовете за главния прокурор

Конституционната комисия в НС умува как да "ореже" текстовете за главния прокурор

Временната комисия, която работи по промените в конституцията, подготвя отпадането на всички предложения, засягащи фигурата на главния прокурор, научи Mediapool.

Точно преди предстоящото второ четене на конституционните поправки, които трябва да подготвят почвата за същинската съдебна реформа, към комисията е сформирана работна група, която да оцени постъпилите предложения след първо четене. Целта е да отпаднат тези, които не са в обхвата на останалите предложения. Сега се подготвят аргументите, с които идеите за по-завишен контрол върху фигурата на главния прокурор да се окажат извън този обхват.

Въпросните предложения бяха внесени от депутати от Реформаторския блок, но техен е автор е гражданската инициатива "Правосъдие за всеки". Един от текстовете предвижда възможността обвинител номер едно да бъде отстраняван временно при "обосновано предположение за извършено престъпление".

Предложената процедура би позволила на ВСС да взема такова решение с обикновено мнозинство от 13 гласа, вместо със сегашното изискване за поне 17 гласа от общо 25 члена на съдебния съвет.

Целта на РБ е да премахне статута на недосегаемост на главния прокурор. В момента главният прокурор на практика може да отмени всеки акт на своите подчинени прокурори, включително и по дело, водено срещу самия него. Поради огромната му власт главният прокурор лесно се превръща и във водеща фигура на мнозинствата във ВСС.

РБ настояват и за въвеждане на процедура за парламентарна отчетност на първия обвинител. Според тях главният прокурор трябва да бъде задължен да отговаря на поставените от парламента въпроси, а не да се ограничава с изнасяне на статистическа информация веднъж в годината.

Според работната група към конституционната комисия това предложение също не влиза в обхвата на предложените до момента текстове.

Формалното обяснение защо идеите е възможно да отпаднат, се крие в правилника на парламента, според който между първо и второ четене на даден законопроект не могат да се допускат текстове, които не са свързани с принципите и предмета на законовата инициатива. При други подобни случаи обаче текстовете все пак са се допускали в пленарна зала, само че с уточнението, че ресорната комисия не подкрепя текста.

Опасенията повечето партии в парламента са, че дори самото обсъждане на темата ще породи огромно напрежение, тъй като настоящият главен прокурор приема нещата лично и не е изключено да предприеме някакви провокации. "Няма кой да приеме тези текстове, ние самите сме казали, че няма да ги подкрепим, но ще се вдигне много шум", обясни пред Mediapool неофициално депутат от ГЕРБ. Целта на партията на премиера Борисов е да избегне политическия разговор за промяна на обвинението изобщо.

От Реформаторския блок пък смятат, че ако колегите им проявят политическо чувство, трябва да внесат текстовете в зала. "Ако ги изключат изобщо от обсъжданията, дебатът ще се случи извън парламента и самото управление ще е в по-неизгодна позиция. Колкото до нашата позиция - ние сме напълно наясно, че тези текстове няма да минат", коментираха депутати от блока.

"Самият факт, че конституционната комисия умува каква стратегия да предприеме по тези предложения, за да се вдигне възможно най-малко шум, обаче доказва, че главният прокурор е твърде нервен, когато стане дума дори за обречен опит да се намалят правата му", коментират още от блока.

Депутатите също така смятат, че ако експертите преценят, че в обхвата на промените не влиза прокуратурата, а текстовете са замислени само като промяна на модела на ВСС, стратегията на останалите партии би била много уязвима: "Според едни обхватът е само съдебният съвет, според други става дума за цялостна реформа, как ще отсъдим кой е прав?"

Стратегията по отношение на текстовете трябва да се изясни до началото на идната седмица. Най-вероятно второто четене на основния закон ще бъде насрочено или за следващата или за по-следващата седмица.

_______________

Този документ е  създаден с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието на документа се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че този документ отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България.

Споделяне
Реформирай това!

Проектът "Реформирай това!“ ще следи провеждането на управленски реформаторски мерки. Имаме амбицията да "реформираме“ и медийния подход към случващото се като сбор от отделни събития, за сметка на самите процеси.

Ако имате позиция, мнение или въпроси, с които да допринесете към темата, може да се свържете с нас тук.

Проектът се финансира в рамките на програмата за подкрепа на НПО в България по финансовия механизъм на ЕИП 2009-2014 г.

Всички писмени материали в рубриката ‟Реформирай това!“ са създадени с финансовата подкрепа на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Цялата отговорност за съдържанието се носи от Фондация ‟Инфо спейс“ и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство и Оператора на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (www.ngogrants.bg).

Още по темата

Още от Реформирай това!

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?