Конституционният съд бетонира депутатския мандат на Делян Пеевски

Делян Пеевски. Сн: БГНЕС

Конституционният съд бетонира депутатския пост на Делян Пеевски с тълкувателно решение, според което решението на парламента за избор на Пеевски за председател на ДАНС не включва в себе си прекратяване на депутатския му мандат. За това е трябвало изрично решение на Народното събрание и то само ако преди това е подадена оставка.

Решението, взето със 7 на 5 гласа в полза на Пееевски, е гласувано в сряда, но бе публикувано на сайта на КС ден по-късно.

На 14 юни НС избра депутата от ДПС и медиен магнат Делян Пеевски за председател на ДАНС, а веднага след това той се закле и встъпи в длъжност. В същото време мнозинството, случайно или не, пропусна да гласува подадената от Пеевски оставка като депутат.

Същия ден избухнаха масови граждански протести срещу назначението на Пеевски и на следващия ден – събота, той обяви, че ще се оттегли от поста. Управляващите от БСП и ДПС обявиха избора му за "политическа грешка" и на 19 юни го отмениха. Преди обаче това да се случи, на 17 юни, понеделник, Пеевски си е оттеглил оставката като народен представител, депозирана след избора му за председател на ДАНС и така НС не стигна до нейното гласуване.

КС бе сезиран с две отделни искания за тълкувателно решение по въпроса дали Пеевски е трябвало да подаде изрична оставка като депутат и НС да я гласува, при положение, че е бил избран на друг държавен пост, на който е встъпил след полагането на клетва.

Първо искане бе подадено от БСП и ДПС с коментар, че конституцията изброява изричните условия за предсрочното прекратяване на мандата на народните представители и тя не бива да бъде дописвана. Те твърдяха, че мандатът на Пеевски може да бъде прекратен само след гласуване на оставката му като депутат.

Президентът Росен Плевнелиев поиска тълкувателно решение по същата тема, но два месеца по-късно и заради това неговите въпроси бяха присъединени към вече образуваното дело по питането на управляващите. Президентът твърди, че не е било необходимо изрично решение на Народното събрание за прекратяване на мандата на Пеевски, защото той вече е бил избран на друга позиция и е положил клетва. В противен случай депутатът би изпаднал в състояние на несъвместимост.

КС отхвърля този аргумент с твърдението, че споровете за несъвместимост се решават отделно и те нямат никакво отношение към задължението на Народното събрание да гласува оставката на Пеевски.

С това решение на мнозинството в КС още веднъж се потвърди оставането на депутата от ДПС в парламента. Петима конституционни съдии излязоха с особено мнение по темата. Това са Благовест Пунев, Цанка Цанкова, Стефка Стоева, Кети Маркова и Георги Ангелов.

Въпреки това решение сагата "Пеевски" за КС все още не е приключила. Предстои произнасяне на съда дали Народното събрание може да отмени решението си за избор на Пеевски за шеф на ДАНС без да посочи мотиви за това.

 

 

Споделяне

Още по темата

Още от България

Колко време давате на новия парламент?