Конституционният съд е разделен за оставката на Делян Добрев

Конституционният съд е разделен за оставката на Делян Добрев

Членовете на Конституционния съд са разделени по въпроса дали да се допусне за разглеждане искането на БСП за отхвърлената оставка на депутата Делян Добрев от ГЕРБ. На работна среща във вторник десетима членове на КС неформално са обменили становища по темата, а преобладаващото мнение е за отхвърляне на искането на БСП. Причината е, че Народното събрание не е излязло с изричен акт, по който Конституционният съд да се произнесе, съобщава сайтът "Де факто".

В средата на октомври Народното събрание отказа да приеме оставката на депутата от ГЕРБ, който декларира желанието си да се оттегли заради скандала "Кумгейт". Преди това се оказа, че множество близки и роднини на Добрев са назначени на работа в община Хасково по негово искане, а Добрев показа, че не вижда нищо лошо в това.

След това депутатът подаде оставка като народен представител и заяви, че решението му е лично и категорично. Отказът на парламента да му приеме оставката бе разтълкуван от БСП като нарушение на конституцията, принципите на правовата държава и изискването за предсказуемост на публичната власт,.

БСП цитират в жалбата си решението на Конституционния съд за оставката на вицепрезидента Блага Димитрова. Съдът обявява, че не може да обсъжда мотивите на Димитрова, а само да констатира дали актът е резултат от свободната ѝ воля. В случая с Делян Пеевски през 2013 г., когато парламентът не гласува оставката му, КС реши, че когато има отказ да се приеме оставка на депутат, спорът се решава от Конституционния съд.

Според част от съдиите в КС в случая с Делян Добрев парламентът е отхвърлил проекторешението за приемане на оставката, без решението му да е оформено в изричен акт. Според конституцията и Закона за Конституционния съд, съдът се произнася по закони и на "други актове" на Народното събрание. Актовете на парламента се атакуват в КС, след обнародването им в ДВ, а решението за Добрев не е публикувано в Държавен вестник.

Друга част от съдиите твърдят, че акт на парламента има, защото има последици. Последиците са, че Делян Добрев все още е депутат, въпреки че подаде оставка.
Докладчик по делото е Константин Пенчев. Решение по казуса трябва да има през следващата седмица.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?